Levendulás eperdzsem
A kora nyárias melegnek köszönhetően szépen érik a szabadföldi eper, pár nap és az ára is kedvező lesz a téli eltevéséhez. Én korszerű, csökkentett cukortartalmú és tartósítószer-mentes dzsemeket szoktam készíteni az én első gyümölcséből. Kedvencem a levendulás eperdzsem.
Hozzávalók: kb. 10 kg eperhez használjatok 60g pektint, így kevesebb cukorral, rövidebb főzési idővel friss gyümölcsös dzsemet tudtok készíteni. Az epret mossátok meg jól, majd a virág kocsányát is távolítsátok el. Vágjátok pár darabba, majd tegyétek egy nagy lábasba. Szórjatok rá 2 kg cukrot, amit előzőleg összekevertetek a pektinnel.
Tegyétek fel főni, szórjatok bele egy evőkanálnyi levendulavirágot és állandóan kevergetve forraljátok fel. Ha a sok hab felgyülemlik a tetején, szedjétek le róla. A főzés legvégén csepegtessétek bele egy citrom levét, vagy 3-4 evőkanál balzsamecetet, vagy akár citromsavat. Forraljátok fel, majd töltsétek tisztára mosott üvegekbe. Azonnal zárjátok le, és állítsátok fejre az üvegeket öt percre. Utána már be is pakolhatjátok az éléskamrátokba.
Az eperdzsemet még elkészíthetitek bodzavirággal, friss bazsalikomlevéllel vagy marcipánmasszával is.
Kisebb és nagyobb befőző üvegeket, csatos üvegeket, lekvártöltő tölcsért is be tudtok szerezni áruházunkban.