Szilvachutney, az indiai ízesítő
A chutney (ejtsd: csatni) indiai eredetű étel, zöldségekből, gyümölcsökből készített, erős fűszerezésű ízesítő, mely hasonlít egy erősen fűszerezett befőtthöz.
Pár évvel ezelőtt még azt sem tudtam, eszik vagy isszák a chutney-t. Az első recept elkészítésében segédkezett akkori főnököm, a kanadai nagykövet. Ma már megszállottja vagyok a fűszeres lekvároknak, sok barátomat és ismerősőmet lepem meg vele karácsony tájékán. Készítésekor finom fűszeres illat járja át a konyhát. Fogyasztása felér egy ízvilágbeli utazással. Készítsétek el Ti is!
Fűszeres szilvachutney
Hozzávalók:
- 1 kg szilva
- 2 diónyi csíkokra felmetélt friss gyömbér
- 10 dkg mazsola
- 30 dkg zöldparadicsom vagy alma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál curry
- 40 dkg barnacukor
- 2 teáskanál só
- 1,5 dl vörösborecet
- 50 dkg vöröshagyma
- 1 db chili paprika
- 2 db egész fahéj
- 3 db csillagánizs
A megtisztított gyümölcsöket és a zöldségféléket vágjuk körülbelül 1 centis kockára. Tegyük egy nagy lábasba, adjuk hozzá a fűszereket, cukrot, sót és mazsolát. Közepes lángon, állandóan kevergetve főzzük legalább 40 percig, utána öntsük hozzá a borecetet.
Forraljuk még öt percig, majd töltsük a még forrásban lévő chutney-t tiszta befőttes üvegekbe. Zárjuk le azonnal, és öt percre állítsuk fejre, így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéshez.
Mihez jó a szilvachutney?
Csirkés palacsintához
Készítsünk a szokásos módon palacsintát, kicsit sűrűbbre, hogy vastagabb legyen, és az érdekesség kedvéért keverjünk a tésztába egy kis curryport is.
A csíkokra vágott csirkemellet fűszerezzük szójaszósszal, durvára őrölt borssal, majd hagyjuk a hűtőben érlelődni két órán át. Nagy serpenyőben, kevés felhevített margarinon hirtelen süssük meg. A sütés vége felé adjunk hozzá szilvachutneyt, és még így is pároljuk egy-két percig.
A csirkés töltelékkel töltsük meg a palacsintákat, és forrón, chutneyval kínáljuk a vendégeinket.
Rozmaringszálon grillezett bárányhoz
A megtisztított bárányhúst tegyük egy tálba, majd fűszerezzük fokhagymával, durvára őrölt borssal és egy kevés sóval. Adjunk hozzá egy-két evőkanál szilva chutneyt, majd tegyük a hűtőbe pár órára.
A pácolt húsokat fűzzük rozmaringszálakra. Tehetünk közé szeletelt citromot és narancsot is. Faszén felett süssük pirosra. Készíthetjük csirkéből, pulykából és sertés-szűzből egyaránt.
Faszén helyett serpenyőben is pirosra süthetjük. Köretként rozmaringos burgonyát, mentás kuszkuszt kínáljunk hozzá.
Chutney-val töltött pulykamellhez
Nagy szelet pulykamelleket klopfoljunk ki, fűszerezzük őrölt gyömbérrel és őrölt borssal. A szeletek közepére tegyünk egy-két evőkanál szilvachutneyt és egy nagyobb szelet trappista sajtot. Göngyöljük fel, majd mártsuk liszttel felvert tojásba, és durvára darált dióba panírozzuk, ezek után forró olajban süssük aranysárgára.