Fűszeres céklalekvár: újabb ötlet céklából
Kínálhatjuk hideg sültekhez, sajtokhoz, túrókrémhez, de nagyon finom füstölt halakhoz is. Remek ajándékötlet!
Hozzávalók:
- 50 dkg cékla
- 1 dl vörösborecet
- 4 dl almalé
- 4-5 szem szegfűszeg
- 1 db egész fahéj
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 2 db babérlevél
- 1 db alma
- 25 dkg cukor
- 1 teáskanál só
- 1 csomag lekvárzselésítő (3:1)
Főzzük meg az egész céklát, majd hűtsük le, és utána húzzuk le a héját. Reszeljük le a káposztareszelőn a megtisztított almával együtt és tegyük egy lábasba.
Öntsük hozzá az almalevet, az ecetet, tegyük bele a szegfűszeget, a babért, a kétfelé tört fahéjat, az őrölt köménymagot és a sót. Keverjük hozzá a lekvárzselésítőt, majd tegyük fel főni. Közepes lángon, állandóan kevergetve főzzük 5-6 percig, majd szórjuk bele a cukrot.
Forraljuk még további pár percig, majd töltsük tisztára mosott befőttesüvegekbe.
Zárjuk le azonnal, és állítsuk fejre pár percre, így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéséhez.