Koriander chutney, nem csak a thai konyha szerelmeseinek
A koriander a thai konyha petrezselyemzöldje. Van, aki szereti, és van, aki ki nem állhatja az ízét. Köztes megoldás nem létezik. Egyik meghatározó fűszernövénye a thai és délkelet-ázsiai konyhának. Nagyon könnyen termeszthető, elég ha vásárolunk a boltban egy zacskó egész koriandermagot, és elszórjuk a veteményeskertbe. Pár hét múlva szüretelhetjük az aromadús leveleit.
Hozzávalók:
-
2 nagy csokor friss korianderlevél
-
1 pohár natúr joghurt
-
2 evőkanál kókuszreszelék
-
1 db zöldcitrom, só
-
1 evőkanál méz
-
őrölt bors
-
chili paprika
-
1 diónyi friss gyömbér
-
fél fej lilahagyma
Vágjuk össze a koriandert, nem kell túl finomra. Tegyük egy tálba, majd reszeljük rá a meghámozott gyömbért, a zöldcitrom héját. Tegyük hozzá az apró kockákra felvágott lilahagymát, sózzuk, ízesítsük citromlével, mézzel, és daráljunk rá borsot. Kanalazzuk rá a joghurtot, tegyük bele a kókuszreszeléket, és annyi felkarikázott friss chili paprikát, amennyit szeretünk. Jó alaposan keverjük össze, és felhasználásig tartsuk a hűtőben.
Én grillezett báránybordák mellé készítettem, de bármilyen grillpecsenye, sajt vagy zöldség remek kiegészítője lehet. Fóliába betekert és megsütött krumplik tetejére is kanalazhattok belőle.
Ezt a chutney-t mindig frissen kell készíteni, nem lehet télire elspájzolni.