Cukkinis citromlekvár
Cukkiniből idén is rengeteg nőtt a kertünkben. Előszedtem a régi jól bevált cukkinilekvár-receptemet, és dunsztoltam belőle jó pár üveggel. Próbáljátok ki! A kellékeket megtaláljátok hozzá a boltunkban.
Hozzávalók: 1,5 kg cukkini, 4-5 db citrom, 50 dkg kristálycukor, 1 teáskanál őrölt gyömbér (vagy kétdiónyi frissen reszelt gyömbér), egy púpozott teáskanálnyi pektin
A jól megmosott cukkinit reszeljük le a káposztareszelőn vagy tökgyalun. Ügyeljünk arra, hogy ne reszeljük hosszú csíkokra. Tegyük egy nagy lábasba. Reszeljük bele két citrom héját, adjuk hozzá a gyömbért. A citromok héját éles késsel vágjuk le úgy, hogy a fehér részt is távolítsuk el. Vágjuk négyfelé a gyümölcsöket és a magokat távolítsuk el. Kockázzuk fel, majd tegyük a cukkinihez. Állandó kevergetés mellett forraljuk fel.
Ha felforrt, öntsük bele a pektinnel elkevert cukrot, és még rotyogtassuk egy-két percig.
A még forrásban lévő lekvárt tisztára mosott befőttes üvegekbe töltsük, zárjuk le a fedelével azonnal, majd állítsuk fejre öt percig. Öt perc elteltével máris betehetjük az éléskamránkba. Így nem kell tartósítószert használnunk.
Vajjal megkent péksüteményekkel, palacsintával, fagyira csorgatva fogyaszthatjuk.
Te is szeretsz befőzni, lekvárokat, szószokat készíteni? A befőzési kellékeket, pektint, üvegeket, eszközöket megtalálod befőzési kellékek menünkbenési kellékek menünkben.