Amikor a pulyka a főszereplő
A hálaadás (thanksgiving) észak-amerikai ünnep. A hagyományok szerint az őszi betakarítások után adnak hálát a termésért. Az Amerikai Egyesült Államokban, ahol az egyik legfontosabb ünnepnek számít, november hónap negyedik csütörtökjén, Kanadában pedig október második hétfőjén tartják. Ilyenkor összejönnek, mindenki hazarepül a világ minden tájáról, és roskadásig megterített asztal körül ünnepelnek a családok. A főszereplő a pulyka, a sütőtök, az édes burgonya, az áfonya és más finomságok. Ha mi nem is ünnepeljük itthon a hálaadást, azért egy finom vacsorát vagy ebédet összehozhatunk.
Érdekességek a hálaadásról:
– az első hálaadást a hagyományok szerint 1621-ben ünnepelték a Mayflower fedélzetén, 51 telepes
és az őket segítő indiánok együtt(az eltévedt telepeseket az indiánok segítették ki például kukorica magokkal, hogy földet tudjanak művelni, és élelmet termesszenek maguknak),
– a hálaadási vacsora legfontosabb eleme a pulyka, olyannyira egybeforrt az ünneppel, hogy a hálaadást néha „pulyka napnak” (Turkey Day, T-Day) is nevezik,
– minden évben, hálaadáskor egy pulyka „kegyelmet kap” az elnöktől,
– minden asztalon van ilyenkor áfonyaszósz, krumplipüré, zöldbab, és valamilyen sütőtöktorta.
Mivel a sütőtök egy az egyik főszeplő, melegen ajánljuk a menühöz a Lekvárosház narancsos sütőtök chutney-ját.
Sütőtök, alma, vöröshagyma, fekete és sárga mustármag, gyömbér, narancslé, narancshéj, chili, pritaminpaprika, mazsola, só, cukor, almaecet felhasználásával készült ezt a kitűnő mártás, mely remekül illik pulykahúsból, csirkéből, sertéshúsból készült sültekhez, de tálalhatjátok rizses ételek mellé, próbáljátok ki virsli vagy kolbász mellé is.
Aszalt szilvával töltött pulykamell
Hozzávalók: 4 szelet pulykamell, 20-25 szem magozott aszalt szilva, 20 dkg reszelt trappista sajt, 1 csomó petrezselyem zöld, őrölt szerecsendió, 1 evőkanál vaj, só, őrölt bor, kakukkfű vagy zsálya, 8 szelet bacon
A pulykamell szeletek klopfoljuk ki, majd sózzuk, borsozzuk meg, és ízlés szerint szórjuk meg kakukkfűvel vagy szárított zsályával. A reszelt trappista sajtot keverjük el a puha vajjal, ízesítsük sóval, szerecsendióval és az apróra vágott petrezselyemmel. Ezzel a sajtkrémmel kenjük meg a pulykamelleket, aztán mindegyikre tegyünk 5-6 szem aszalt szilvát, jó szorosan göngyöljük fel, és ha szükséges, tűzzük meg fogpiszkálóval vagy hústűvel, és a baconszeletekkel tekerjük körbe. 165-os sütőben süssük 20-25 perc alatt készre.
Ha kissé hűlt, vágjuk fel szép ferdén a szeleteket, és tálaljuk sült körtével, petrezselyemgyökér pürével, és narancsos sütőtök chutney-val.
Házi fűszerezésű rostonsült lazac
Hozzávalók: 4 szelet lazacfilé, 2 teáskanál Lekvárosház hal fűszerkeverék, 6 evőkanál olívaolaj
Szórjuk meg a halszeletet a fűszerkeverékkel, majd csorgassuk meg kevéske olívaolajjal. Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel pár evőkanál olívaolajat, és tegyük bele a befűszerezett halat. Közepes hőmérsékleten mindkét oldalát süssük pár percig. Az elkészült halat tálaljuk tányérra, köretnek petrzselyemgyökérből készített pürét, sült sütőtököt és rozmaringos sült körtét készítsünk. Tálaláskor csorgassuk meg gyömbéres chili,vagy fűszeres szilvaszósszal. Érdemes megkóstolni vele a narancsos sütőtök chutney-t is.
Sütőtökös kenyér
Hozzávalók: 10 dkg búzaliszt, 20 dkg kukoricaliszt, 1 evőkanál sütőpor, 1 evőkanál cukor, 25 dkg megsütött sütőtök, 1 teáskanál só, 2 dl tej, 2 db tojás, 4 evőkanál olívaolaj, egy teáskanál mézeskalács fűszerkeverékkel még izgalmasabbá tehetjük, a tetejére tökmag a szóráshoz
Tegyük egy keverőtálba a búzalisztet, a kukoricalisztet, a sütőport, a sót, a cukrot, a fűszerkeveréket és a megsütött sütőtököt.
Kapcsoljuk be a keverőgépet, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Csorgassuk hozzá a tejet, és a végén az olíva olajat is. Lassú fokozaton keverjük 3-4 percig.
Kenjünk ki olajjal, majd szórjunk meg liszttel egy nagyjából 20×20 cm átmérőjű tepsit, öntsük bele a kenyértésztát, kanállal egyengessük el egyformára. Szórjuk meg tökmaggal, tegyük előmelegített sütőbe és 180 fokon süssük 20-25 percig.
Adhatunk mellé mézes kémet: 5 dkg puha vajat keverjünk habos 20 dkg natúr krémsajttal és két evőkanál mézzel és egy csipet fahéjjal.