Salátaöntetek gyümölcslekvárból és más finomságokból
A saláta lelke a jól elkészített dresszing. Ezzel tudjuk változatossá tenni a salátánk alapjául szolgáló, különböző színű és fajtájú salátának való zöldséget, más hozzávalókat. Öntetet nem csak olaj és ecet keverékéből csinálhatunk, hanem gyümölcsök préselt levéből, sőt dzsemekből is. Lássuk, hogy készül az ízletes öntet.
Az olívaolaj alapú önteteket a legegyszerűbben úgy tudjuk elkészíteni, hogy az összes alapanyagot beletesszük egy kisebb lekváros üvegbe, jól lezárjuk és összerázzuk. Így az olaj és a többi folyadék összesűrűsödik, és ez által egy sűrűbb, jobban a levelekre tapadó öntetet tudunk készíteni.
Narancsos salátaöntet
Hozzávalók: 3 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj, 4 evőkanál narancslé, 1 teáskanál dijoni mustár, 1 teáskanál reszelt narancshéj, 1 evőkanál narancslekvár, fél citrom leve, só, őrölt bors
Egy befőttes üvegbe tegyük az olíva olajat, öntsük rá a narancslevet, a narancslekvárt, a mustárt, a reszelt narancshéjat, a citromlevet, kevéske sót és őrölt borsot. Zárjuk le az üveget, majd rázzuk jól össze. Ha a narancslekvár darabos, tartalmaz nagyobb darab narancshéjakat, az egészet tegyük egy nagyobb befőttesüvegbe, és kézi mixerrel pürésítsük le. Érdemes nagyobb mennyiséget készíteni belőle, mert a hűtőszekrényben sokáig eláll.
Mihez jó ez az öntet? például epres spárga salátához:
Hozzávalók: 1-1 csokor zöld és fehér spárga, 2 db paradicsom, 1 db narancs, 1 maréknyi eper, fél csokor petrezselyemzöldje
A spárgákat tisztítsuk meg, majd mossuk meg alaposan. Vágjuk három centis darabokra, majd tegyük sós, forrásban lévő vízbe. Főzzük egy percig, utána szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe. Várjuk meg, míg lehűl, utána szűrjük le. Tegyük egy nagy tálba, és adjuk hozzá a cikkekre vágott és magjától megszabadított paradicsomot, a meghámozott és ugyancsak cikkekre vágott narancsot és a félbevágott eperszemeket. Daráljunk rá borsot, tépkedjük rá a petrezselyem és mentaleveleket, majd csorgassuk meg a narancsos öntettel, végül óvatosan keverjük össze.
Piros bogyós salátaöntet
Hozzávalók: 2 evőkanál erdei gyümölcs lekvár, 2 evőkanál erdei bogyósgyümölcs ecet, kevéske darált bors, 2 dl olívaolaj, fél teáskanál só
Tegyünk az olívaolajat egy befőttes üvegbe, csorgassuk hozzá a gyümölcsecetet, kanalazzuk bele a lekvárt, daráljunk hozzá kevéske feketeborsot, csipetnyi sóval ízesítsük, majd zárjuk le az üveget, és mintha shéket készítenénk, jó alaposan rázzuk össze.
Tormás-juharszirupos salátaöntet
Hozzávalók: 2 evőkanál tiszta juharszirup vagy méz, 1 evőkanál reszelt torma, 4 evőkanál vörösborecet, 5 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd zúzott fokhagyma, só, bors
Az alapanyagokat tegyük egy jól zárható lekváros üvegbe, majd jól rázzuk össze. Grillezett lazacból készült salátához nagyon finom.
Vérnarancs öntet
Az öntethez egy vérnarancs levét préseljük ki, majd tegyük egy befőttes üvegbe. Adjunk hozzá egy fél evőkanálnyi mustárt, 1,5 dl hidegen sajtolt olívaolajat, fél citrom levét, egy teáskanálnyi mézet, ízlés szerint sót és őrölt borsot. Zárjuk le az üveget, majd jól rázzuk össze.
Almás öntet
Az öntethez hámozzunk meg egy almát és finomlyukú reszelőn reszeljük le. Tegyük egy kis tálba, öntsünk rá 0,5 dl almaecetet, egy csipetnyi sót, kevéske őrölt fehérborsot, egy teáskanálnyi mézet, 1,5 dl olívaolajat. Keverjük jól össze, majd ezzel csorgassuk meg a salátánk tetejét.