Savanyított tavaszi zöldségek
Már most nekikezdhetünk a befőzésnek, mert a spárga, a zsenge sárgarépa, a retek, a borsó kiválóan alkalmas az eltevésre. Nem csak finomak, de szépen is mutatnak új üvegeinkben ezek a savanyúságok, próbáljátok ki Ti is!
Hozzávalók: 1,5 liter víz, 3-4 evőkanál só, 3 dl 20%-os ecet, 17-18 evőkanál cukor, 3 késhegynyi kénpor, 3 csokor kapor, 3 teáskanál mustármag, 30 szem egész bors, 3 kg kedvünkre való zöldségféle: fehér és zöld spárga, retek, zsenge répa, később jöhet majd az uborka, az apró cukkini, a zöldparadicsom, a dinnye, a gyöngyhagyma, a paprika
Mossuk meg jól a zöldségeket, a spárga végeit vágjuk le, a retket szeleteljük fel, a répát sikáljuk meg. A zöld spárgát nem kell megtisztítani, de a fehéret érdemes vékonyan lehámozni.
Szórjunk nagyobb befőttes üvegek aljába egy-egy teáskanálnyi mustármagot, és kb. 10 szem egész borsot. Tegyük bele a megmosott kaprot, majd szép sorjában állítgassuk egymás mellé a zöldeket. Minden üvegbe jusson mindenből, hogy szép színes legyen.
Öntsük egy fazékba a vizet, tegyük hozzá a sót, a cukrot és öntsük bele az ecetet, és forraljuk fel. A megtöltött üvegek tetejére tegyünk egy késhegynyit a borkénből, majd öntsük fel a még forró ecetes lével. Zárjuk le jól az üvegeket, és szépen sorakoztassuk be a spájzunk polcaira. Ez a mennyiség körülbelül három nagyobb (1700 ml) befőttes üveghez elegendő.
A tavaszi savanyúság magában is fogyasztható, de felhasználható majonézes salátákba, tálalhatjuk vékonyra szeletelt sonkába, kacsa- illetve csirkemellbe tekerve.
Az eltevéshez való üvegeket meg tudod vásárolni nálunk, különböző méretű üvegek között válogathatsz, vannak hagyományos fedővel ellátott üvegek és vannak a csatosak:
– Magas lekvárosüveg, 1062 ml
– Magas csatos üveg, 1100 ml