Hűsítő finomságok csatos üvegben tálalva
Csatos üvegeinkben akár gyümölcsös koktélokat, granítát vagy jeges kávét, fagyi koktélokat is lehet tálalni. Nyári partik sztárjai következnek.
Epres limonádé – felnőtt kiadás
Hozzávalók: fél csésze cukor, 1+2 csésze víz, 3 csésze friss eper megtisztítva, 3/4 csésze frissen facsart citromlé, 3/4 csésze vodka, 1/3 csésze Cointreau likőr
A díszítéshez még jól jön pár szem eper és citromkarika, papír szívószál.
A cukrot egy csésze vízzel öntsük agy kisebb lábosba, és melegítsük fel, majd addig forraljuk, amíg a cukor fel nem olvad. Vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a többi cukrot is.
Öntsük a cukros masszát a többi hozzávalóval együtt egy turmixba, és keverjük, míg a püré egynemű nem lesz. Öntsük nagyobb fagyasztóedénybe, fedjük le és tegyük a mélyhűtőbe 4-6 órára.
Ezután kivehetjük a hűtőből, villával lazítsuk fel, kásás állapotban tálaljuk, díszítsük az üveget vagy poharat eperrel, citromszelettel, adjuk hozzá szívószálat és kanalat is.
Ha gyerekeknek szeretnénk adni, akkor vodka és likőr nélkül készüljön!
Rozéboros jégkása gyümölccsel
Hozzávalók: 1 üveg Zinfandel (a Zinfandel szőlőfajtából készült bor, aromája emlékeztet az őszibarack ízére. Helyettesíthető más friss, alacsony cukortartalmú, gyümölcsös ízeket hozó rozé borral), 1 csésze fagyasztott vegyes bogyós gyümölcs – a friss málnát, ribizlit, szedret tegyük be fél órára a mélyhűtőbe, hogy fagyos legyen.
A bort a fagyos gyümölcsökkel együtt pürésítjük, majd egy laposabb tálba öntve a fagyasztóba tesszük. 30 percig fagyasztjuk, majd villával felkeverjük. Ismét betesszük a fagyasztóba, és az egész fagyasztást-felkeverés lépést háromszor megismételjük, amíg a jégkása állagot meg nem kapjuk. Csinos üvegekben, poharakban szervírozzuk, 5 percet várunk mielőtt fogyasztjuk, hogy egy kicsit olvadjon.
Graníta tálalására is kiválóan alkalmasak a csatos üvegek
De mi az a graníta? Körülbelül a szörbethez, a jégkásához hasonlíthatnánk vagy a smoothie-hoz, de állagában kissé jegesebb, kásás, nagyon hűs, vannak édes és sós változatai is.
![]() |
![]() |
Rozéboros jégkása gyümölccsel |
Mentás-bogyós graníta |
Mentás-bogyós graníta
Hozzávalók: 1 csésze friss vagy fagyos áfonya, 2 csésze földieper, 1 kisebb csokor menta, 2 csésze tokaji aszú (eredetileg Pavan likőrrel kell felönteni, mely muskotályos szőlőből narancsvirággal készült likőr), 1 citrom kifacsart leve, 4 csésze tört jég
A gyümölcsöket a citrom levével kézi mixer segítségével pürésítsük le. Adjuk hozzá a likőrt vagy a bort, és azzal is keverjük el.
A tört jeget terítsük egy nagy tál aljára, majd öntsük rá a gyümölcsös-likőrös levet. Tegyük a mélyhűtőbe 30 perce, utána villával lazítsuk fel. A fagyasztás-lazítást ismételjük 30 percenként addig, míg a graníta teljesen kásás nem lesz. Tálaljuk mentaággal, illetve -levelekkel.
Bodzás-nektarinos jégkása – felnőtt kiadás
Hozzávalók: fél csésze gin, fél csésze bodzaszörp, 6 kicsi vagy 3 nagyobb fehér bélű nektarin (őszibarack is jó!), 2-3 csésze jégkocka
Ha gyerekeknek készül, akkor gin helyett almalevet használhatunk.
A tálaláshoz mentalevél.
A nektarinok vagy barackok héját vágjuk be keresztbe, majd mártsuk forrásban lévő vízbe fél perce, hogy könnyen lehúzhassuk a héjukat. Héjazzuk le a gyümölcsöt, és kicsit hűtsük le.
Amíg hűl, addig a gint, a bodzaszörpöt öntsük a turmixgépbe, majd szeleteljük bele a barackot is, és pürésítsük. Adjuk hozzá a jeget is, és keverjük, amíg kásás nem lesz. Öntsük előhűtött poharakba vagy üvegekbe, díszítsük mentalevéllel.
Karamellás frappuccino
Hozzávalók: 3 csésze jégkocka, 1 csésze hideg erős feketekávé (a lefőzött feketekávét hagyjuk kihűlni), 1/2 csésze vaníliás mandulatej (vagy sima tej egy kiskanál vaníliás cukorral ízesítve), cukormentes édesítő (pl. sztívia por vagy más cukorhelyettesítő ízlés szerint), 1/2 teáskanál vanília kivonat (elhagyható), 2 evőkanál tejszínhab (cukormentes változat), 1 evőkanál karamell szósz
Az első öt hozzávalót turmix segítségével keverjük krémes-habos itallá. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, ízesítsük tovább. Ha jónak találjuk, öntsük pohárba vagy üvegbe. A tetejére púpozzunk tejszínhabot, locsoljuk meg a karamellás sziruppal, tálaljuk azonnal.
A kikevert jeges kávét – ha több adagot készítünk – le is lehet fagyasztani, később csak elő kell venni kb. 30 perccel a tálalás előtt, és utólag rátenni a habot és a karamellt.
![]() |
![]() |
Karamellás frappuccino |
Mentás jeges kávé |
Mentás jeges kávé
Igazi ébresztő ital ez a mentával felturbózott jeges kávé.
Hozzávalók: kávéból készült jégkockák és sima jégkockák fele-fele arányban (igen, a kihűlt feketekávéból is lehet jégkockát készíteni :), menta szirup, friss kihűtött feketekávé, pár deci tej, tejszín vagy sűrített tej, a tálaláshoz friss mentalevelek
A poharak aljára kerül a jégkocka, utána jön a mentaszirup, majd a feketekávé, és végül a tej, tejszín olyan arányban, ahogy szeretjük. Külön édesíteni nem kell, mert a szirup édes. Mentalevelekkel díszítsük.
Csatos üvegekben salátákat, pástétomokat, desszerteket is tálalhatunk, további ötletek itt olvashtasz.