Tárkonyos őszibarack lekvárt főztünk
A tárkonyt alapvetően pikáns, fűszeres ételek részeként ismerjük, de most a mézédes barackkal házasítjuk össze. Feldobja a barack semleges ízét, próbáljátok ki ti is.
Hozzávalók: 2 kg fehérhúsú őszibarack, 3 szál tárkony, 2 teáskanál pektin, 20 dkg cukor, fél citrom leve
A barackokat forrázzuk le (tegyük egy percre forrásban lévő vízbe), így könnyen le tudjuk húzni a héját. A forró vízből szedjük át hideg vízzel telt edénybe, gyorsan lehűl, és máris húzzuk le a barack héját. Ezután a barackokat kockázzuk bele egy lábosba, a magot dobjuk el. Tegyünk hozzá friss tárkonylevelet, szórjuk rá a cukrot, majd tegyük fel főni.
Amikor megfőtt, a levét sűrítsük be egy kis cukorral elkevert pektinnel. Ízesítsük pár csepp citromlével, és már csak pár percig forraljuk. Már tölthetjük is a tisztára mosott üvegekbe. A betöltött üvegeket állítsuk öt percre fejre, így csírátlanítsuk az üveget.
Ez a lekvár illik édességekhez, pl. palacsintához is, de pikánssága miatt akár sült csirke, rántott csirke, grillezett hús dresszingje is lehet.
Ha marad még tárkonyunk, ne dobjuk ki, csináljunk belőle tárkonyecetet. 3 dl 10 százalékos ecetet ugyanannyi vízzel felforralunk, beletesszük a tárkonyleveket, együtt forraljuk egy picit, majd lehűtjük.
Szép üvegekbe töltjük, és már használható is – tárkonyos levesek, zöldbableves, krumplifőzelék ízesítéséhez ajánljuk.
Befőttes üvegeket itt tudsz vásárolni, mindenféle méretű van a kínálatunkban.
Befőzési kellékek itt találhatók.