Paradicsomos birsalmalekvár
Az ősz legfinomabban illatozó gyümölcséből készítünk lekvárt, melyet paradicsommal és körtével teszünk még izgalmasabbá. A piros gyümölcs íze nem uralkodik erőteljesen a lekvárban, inkább csak egy kis színt ad annak. Ha valaki sajtokkal vagy húsételekkel szeretné párosítani, akkor tanácsos hozzáadni pár karika friss chilit és néhány csepp citromlevet. Az elkészítéshez szükséges eszközöket megrendelheted hozzá a boltunkból.
Hozzávalók: 1,5 kg birsalma, 2 db paradicsom, 2 db vilmoskörte, 30 dkg cukor, fél citrom leve, 2 teáskanál pektin
A birsalmákat mossuk meg tiszta szivaccsal langyos vízben, hogy a felületen lévő viaszréteg lekerüljön. Vágjuk mindenestül össze kis falatnyi darabokra, tegyük egy nagy lábasba, majd adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot és a körtét is. Annyi vizet öntsünk alá, hogy félig ellepje. Tegyük fel főzni, és közepes lángon főzzük 20 percig.
Ha megpuhultak, merülőmixerrel pürésítsük, majd egy szitán passzírozzuk át. A gyümölcspépet tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a cukorral elkevert pektint és a citrom kifacsart levét. Főzzük meg 5-6 percig, utána töltsük tiszta üvegekbe. Állítsuk fejre öt percre, így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéséhez.
Nézd meg a FEM3 videóját is!