Csemege spárga és sárgarépa
A konyhát is feldobja a dekoratív spárga és répa savanyúság. A pikáns savanyút ajánlom sajtokhoz, sonkához, rakott krumplihoz, paprikás krumplihoz, tejszínes ragukhoz és salátákhoz is. Gasztorajongóknak ajándékba is adható!
Hozzávalók: 1 csokor újrépa és/vagy 1 csokor spárga, 1 teáskanál mustármag, pár szem egész bors, 12 szál kapor, késhegynyi borkénpor, 1,5 liter víz, 3-4 evőkanál só, 17 evőkanál cukor, 3 dl 20%-os ecet
A spárgának vágjuk le a fás végét és mossuk meg alaposan. A sárgarépát is mossuk meg, hagyjunk rajta egy kicsit a zöld szárából, majd zöldséghámozóval kacsúsítsuk meg egy kicsit (a lereszelt répacsíkokat felhasználhatjuk más ételbe, például levesbe, salátákba).
A hosszúkás üvegek aljára szórjuk a mustármagot, a szemes borsot, a kaprot, majd tegyük be a spárgát az üvegekbe (függőlegesen állítsuk bele). A spárgákat összeköthetjük egy szál rafiával, úgy még csinosabbak lesznek. A sárgarépákat is az üvegekbe teszzük, majd a kilogó részeket, ha vannak még, levágjuk. Ropogós marad a zöldség és a színét is jobban megőrzi, ha egy csipet borként teszünk az üvegekbe.
Végül elkészítjük a savanyúságlevet is: 1,5 liter vizet öntünk egy fazékba, hozzáadunk 3 evőkanál sót, 15-17 evőkanál cukrot (ki mennyire savanyúan szereti) és végül az ecetet. A levet felforraljuk, majd kicsit hagyjuk hűlni, és az üvegekben lévő zöldésgekre önjük (a megmaradt levet el lehet tenni a hűtőbe, és egy következő savanyításnál fel lehet használni!). A kupakkal lezárjuk, majd mehet a spájzba. Kb. két hét múlva már fogyasztható is a spárgarépa savanyúnk.
Befőzéshez alkalmas üvegeket, egyéb kiegészítőket itt tudtok rendelni.