Cseresznyés mandulapite
Mandulás-vajas lágy tésztába kerül a mézédes, nagyszemű cseresznye. Sütéskor egyneművé válva várják, hogy az éhes gyomrot elkényeztessék. A sütemény meggyel is elkészíthető.
Hozzávalók a tésztalaphoz: 200 gramm liszt, 1 csipet só, 100 gramm cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 100 gramm vaj, 3 tojássárgája
A fenti hozzávalókból gyúrjunk tésztát. Tegyük pár órára a hűtőbe pihenni.
Egy keverőedénybe tegyünk 100 gramm szobahőmérsékletű vajat, majd elektromos habverővel keverjük habosra. Adagoljunk apránként hozzá 100 gramm cukrot, 1 egész tojást, 1 tojássárgáját, 100 gramm mandulaőrleményt, 1 csipetnyi sót. Egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki az alaptésztát körülbelül fél centi vastagságúra, és béleljünk ki vele egy kivajazott és liszttel megszórt, 25 centiméteres, kerek vagy tégla alakú sütőformát. A mandulás keveréket öntsük bele, és szórjunk a tetejére 400 gramm kimagozott cseresznyét vagy meggyet. Előmelegített, közepesen meleg, 170 fokos sütőben süssük 40-50 percig.
Még több meggyes finomság a Lekvárosházban: