Csilis ananászlekvár
A hazai gyümölcsök már kifogytak a boltokból, azonban ne csüggedj, ha finom lekvárt szeretnél főzni! Egzotikus gyümölcsökből is nagyszerű lekvárt lehet készíteni. Ha szeretnéd az ételeket valami igazán fantasztikus ízvilággal felturbózni, akkor próbáld ki ezt a csilis ananászlekvárt. Grill pecsenyék, sajtok, pástétomok mellé ajánljuk. Mártogathatunk bele kókuszba panírozott sült rákot, rántott halat vagy rántott sajtot, de grillcsirke falatkákat is tunkolhatuk vele.
Hozzávalók: 2 kg ananász, 20-30 dkg cukor, 1 db csilipaprika, 1 liter narancslé, fél citrom leve, 2 teáskanál pektin
Az ananászok héját vágjuk le, cikkezzük fel és a közepében található fás részt vágjuk ki. Az ananász húsát aprítsuk fel falatnyi darabokra. Vágjuk kétfelé a csilit, majd az ereit metsszük ki, aprítsuk kis kockákra és tegyük az ananászhoz. (A csili pucolásához használjunk gumikesztyűt!)
Tegyük egy lábasba, öntsük rá a narancslevet és főzzük 15 percig. Keverjük össze a cukorral a pektint, adjuk a megfőtt ananászhoz, ízesítsük citromlével, majd kézi mixerrel egy kicsit pürésítsük. Forraljuk jól össze, utána töltsük tiszta lekvárosüvegekbe. Állítsuk azonnal fejre pár percre a lezárt üvegeket, így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéshez.
Kínálhatjuk marhából, kacsából készült sültekhez, rántott és grillezett sajtokhoz, pástétomokhoz, hideg sültekhez, füstölt halakhoz.
A lekvárhoz itt vásárolhatsz befőttes üveget, az elkészítéshez pektint és citromsavat. A termékből lekváros boltunkban is vásárolhatsz.
Nézd meg a FEM3-ban készült videóinkat is!
1. rész
2. rész
2018. január 18.