Datolyás narancslekvár
Cukor hozzáadása nélkül készíthetjük ezt a különleges lekvárt. A datolya elég édessé teszi így is. A kezeletlen narancs héja is belekerül a dzsembe, így a narancsolajtól nagyon finom lesz. Kíváló tölteléke lehet sütiknek, de reggeli kaláccsal, tejberizzsel is finom. Az üveget, a pektint, a lekvárbetöltő tölcsért megveheted hozzá a boltunkból.
Hozzávalók: 2 kg bio vagy kezeletlen héjú narancs, 1 kg datolya, egy citrom leve, 2 liter narancslé, 1 db fahéj, 1 teáskanál pektin.
A gyümölcsök aránya kedvünk szerint változtatható; aki édesebben szereti, adjon hozzá több datolyát.
Vágjuk hosszában négyfelé, majd szeleteljük fel vékonyra az alaposan megmosott narancsokat. Tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a kimagozott és kisebb darabokra felvágott datolyát, a fahéjat és a narancslevet. Főzzük fél órán keresztül, majd pár evőkanálnyi lekvárral elkevert pektint is adjuk hozzá.
Ízesítsük citromlével és főzzük még pár percig. Töltsük tisztára mosott üvegekbe a lekvárt, zárjuk le azonnal és állítsuk legalább öt percre fejre. Ha ezzel a módszerrel készítjük, nem kell tartósítószert használnunk az eltevéséhez.
Nézdd meg a FEM3 videóját is!
1. rész
2. rész
2019. január 11.