Húsvéti lekvárt főztünk
Füstölt sonkához illő mustáros rebarbaralekvárt készítettünk a FEM3 délelőtti műsorában. A savanykás rebarbara és a mustár fűszeres íze remekül kiegészíti a füstölt ízeket. Érdemes kipróbálni. Videónkon megnézheted, hogyan készül a lekvár.
Mustáros rebarbaralekvár
Hozzávalók: 1,5 kg rebarbara, 3 evőkanál magos mustár, 2 evőkanál mustár, 10-20 dkg cukor, darabka chili paprika, só
Vágjuk egy centis darabokra a jól megmosott rebarbaraszárat. Tegyük egy nagy lábasba. Adjuk hozzá a mustárt, a cukrot, a chilit és a sót. Öntsünk alá egy kortynyi vizet, majd tegyük fel főni. Kevergessük, közepes lángon főzzük negyed órán keresztül. Töltsük tisztára mosott üvegekbe a még forrásban lévő mustáros rebarbarát, zárjuk le azonnal és fordítsuk fejre öt percre.
Grillezett pecsenyékhez, húsvéti füstölt és főtt sonkához, kolbászhoz, halakhoz és sajtokhoz fogyasszuk.
A rebarbarával már kora tavasszal találkozhatunk a piacon. Ásványi anyagokban gazdag: kálium, kalcium, foszfor, folsav, magnézium, vas és szelén tartalma miatt érdemes fogyasztani, a vitaminok közül pedig van benne A-, B1-, B2- és C-vitamin és niacin. 100 g rebarbara mindössze 16 kalóriát tartalmaz. Leginkább kompótnak, lekvárnak, szörpnek, süteményekbe használjuk, de pikáns zöldséglekvárokhoz, mártásokhoz is illik.
Húsvéti kínálatunkban szerepel még tormás almalekvár is.
Nézd meg a FEM3 videóját is a lekvár főzésről!