Így készül a paprikalekvár
A hagyományos ízek mellett most következzen egy különleges finomság. Paprikából készítünk lekvárt, amit sokféleképpen használhatunk, húsok mellé, szendvicsekbe, tészta mártáshoz. A lekvárhoz válassz üveget a boltunkból!
A paprikalekvár fő alapanyaga néhány megtermett pirospaprika. Ezeket fél órára sütőbe rakjuk. Amikor a héjuk kezd barnulni, kivesszük és lehúzzuk a külső réteget. Ha jól megsült a paprika, a bőrt már könnyedén el lehet távolítani. Sütés közben megváltozik a paprika íze, és ez adja meg a lekvárnak a különleges aromáját.
A lekvár alapanyaga ez a megsült paprikahús lesz, amit egy edénybe rakunk és összepürésítjük turmixgéppel. Ha valaki szereti az erőset, egy kis chilipaprikát is adhat hozzá, ettől csak pikánsabb lesz az íze. Ezután jöhet egy kis frissen facsart citromlé, a massza állagát pedig a zselésítő anyag adja meg, vagyis a pektin. 6-8 nagyra nőtt paprikához mehet 10 dkg cukorral elkevert 1 teáskanál pektin és egy egész citrom leve, aztán egy kis só és kevés ecet. Összekeverjük és felfőzzük.
Pár perc forrás után kész is a lekvár. A még forrásban lévő lekvárt ezután dunsztos üvegekbe rakjuk és azonnal lezárjuk. Ha fejre fordítjuk az üveget, akkor nem kell tartósítószer, mert a forró lekvár sterilizálja a befőttes üveg tetejét. Így kapjuk a nagyon egészséges és finom téli nyalánkságot.
Teheted sajtokra, pástétomokra, szendvicsbe, vagy grillezett húsok, halak és zöldségek mellé. Összekeverheted forró főtt tésztával is.
Ha nincs kedved elkészíteni, boltunkban meg is vásárolhatod.