Karácsonyi mézességek
A karácsonyi asztalról nem hiányozhatnak a mézes édességek. Mindenkinek van egy mézeskalács receptje, mi is bemutatunk néhányat. A mézes kekszekben az a jó, hogy sokáig elállnak, a sütögetés jó családi program, fűszeres illat lengi be a lakást, és még ajándék is készülhet a mézességek felhasználásával.
Diós-mézes sütemény
Hozzávalók: 50 dkg cukor, 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 50 dkg búzaliszt, 15 dkg méz, 6 db tojás, 1 csomag mézes-sütemény fűszerkeverék, 2 teáskanál szódabikarbóna, 2 maréknyi darált dió
Csorgassuk a mézet egy keverőtálba, adjunk hozzá az öt tojást és a cukrot. Tegyük langyos helyre, majd habverővel keverjük az egészet habosra.
Egy másik edénybe szórjuk a liszteket, keverjük bele a szódabikarbónát, a darált diót és a fűszerkeveréket.
Kis adagokban adjuk a fűszeres lisztet a tojásos keverékhez, majd borítsuk ki egy liszttel meghintett deszkára és gyúrjuk jól át. Tegyük pár órára a hűtőbe pihenni.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki fél centi vastagságúra, és különféle karácsonyi kiszúrókkal (szívecske, karácsonyfa, harang stb.) szaggassuk ki. Tegyük sütőpapírral borított sütőlemezre, tetejét felvert tojással kenjük meg, majd forró sütőben 180 fokon süssük 10 perc alatt pirosra.
Sütés előtt a figurákba nyomkodhatunk diódarabokat, színes cukorgyöngyöt is. Kihűlés után tegyük nagyobb befőttes üvegekbe, fémdobozba, vagy aggathatjuk a karácsonyfára is.
Mézeskalács
Hozzávalók: 2 dl víz, 1 dl méz (vagy melasz), 2 evőkanál őrölt fahéj, 1 evőkanál őrölt szegfűszeg, 1 evőkanál őrölt gyömbér, 1 teáskanál őrölt kardamom, 1 teáskanál feketebors, 1 evőkanál étkezési szódabikarbóna, 30 g vaj, 5 dl cukor, 1,5 liter liszt
Keverjük össze a vajat, a cukrot és a mézet. Adjuk hozzá a fűszereket és a szódabikarbónát, majd a vizet és végül a liszt egy részét. Keverjük bele a maradék lisztet is. Hagyjuk a tésztát folpackba tekerve a hűtőszekrényben pihenni egy éjszakán át. Másnap gyúrjuk át, vágjuk kisebb cipókba, a cipókat pedig nyújtsuk ki fél centi vastagságúr, és szúrjuk ki a kekeszeket. forró sütőben süssük 5-6 percig. Miután kihűlt, díszítsük fel kalácsokat.
Hozzávalók a mázhoz: 400 ml porcukor, 1 tojásfehérje, 1 teáskanál fehér ecet
Verjük fel valamennyi hozzávalót és töltsük papírtölcsérbe vagy tésztazsákba, és rajzoljunk mintákat, pöttyöket a kis kalácsokra.
Mézes puszedli
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg cukor, 5 dkg vaj, 20 dkg méz, 4 db tojássárgája, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál őrölt szegfűszeg, 1 kg búzaliszt, 2 dkg szalakáli, csipetnyi só
A mázhoz: 4 tojásfehérje, 40 dkg cukor
Tegyük egy kis lábasba a cukrot, a mézet, a vajat, öntsünk hozzá 2 dl vizet, majd forraljuk fel. Hagyjuk kihűlni, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, a fűszereket és a sót. Egy nagy tálba szórjuk a lisztet, keverjük el benne a szalakálit, majd öntsük hozzá a mézes keveréket. Gyúrjunk belőle tésztát, majd tegyük egy lisztezett deszkára és gyúrjuk át jól. Takarjuk le konyharuhával és pár órán keresztül pihentessük.
Deszkán nyújtsuk ki másfél centi vastagságúra, pogácsaszaggatóval szúrjuk ki, majd tegyük egy sütőpapírral borított sütőlapra egymás mellé. Előmelegített sütőben 150 fokon süssük körülbelül 20-25 percig.
Közben egy habüstben verjük kemény habbá a négy tojásfehérjét a cukorral. Ha elkészült a puszedli és kissé kihűlt, tegyük egy nagy tálba, majd öntsük rá a keményre felvert cukros tojáshabot. Kezünkkel jól keverjük össze, hogy a tojáshab mindenhol bevonja a puszedlit, majd tegyük vissza ismét a sütőlapra. Visszahelyezve a sütőbe, 130 fokon 20 perc alatt szárítsuk rá a mázat.
Mézes ötletek még:
Kínálatunkban van hársméz, kurkumás, ánizsos, gyömbéres, levendulás méz és chilis méz is.
Mézes meglepetést készíthetsz a nálunk kapható csatos üvegbe: szórj bele diót, mandulát, mogyorót, esetleg aszalt barackot, áfonyát, szilvát, öntsd fel mézzel, díszítsd fel szalagokkal, fahéjrúddal, szárított narancskarikákkal, pár szem mézeskalács szívvel.