Mézes finomságok
A méz amellett, hogy egészséges és finom, a konyhában is jó alapanyag. Saláták, sütemények, mártások ízesítője lehet, pácokban pikáns ízt ad a húsoknak, sütéskor szépen karamellizálja a sültet. Receptjeinkhez a Bertók méhészet mézeit ajánljuk.
Mézes-fűszeres lazacsült
Hozzávalók: 1 kg lazacfilé, 3 evőkanál méz, 1 teáskanál őrölt római kömény, 1 db zöldcitrom leve, 1 evőkanál magos mustár, 1 csokor citromillatú kakukkfű levele, darált bors, 3-4 evőkanál olívaolaj
Tegyük egy tálba a mézet és a fűszerekkel keverjük alaposan össze. A lazacfiléket vágjuk két centis szeletekre. Kenjük be alaposan a páccal és tegyük hűtőbe egy órára.
Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele a lazacot, majd süssük mindkét oldalát pirosra. Sütés közben kenegessük a megmaradt páccal. Köretnek sós vízben főtt apróburgonyát és zöldségpürét készítsünk.
A zöldségpüréhez főzzünk meg sós vízben sárgarépát, karalábét, zellergumót, cukkínit és sütőtököt. A megpuhult zöldségeket szűrjük le jól, majd tegyünk a tetejére vajat. Kézi mixerrel pürésítsük össze.
Mézes-ropogós csirke szárnyak
Hozzávalók: 1 kg csirke szárny, 125 ml méz, 5 evőkanál chili szósz, 1 kis fej vöröshagyma, 2 evőkanál almaecet, 1 evőkanál mustár, 1 kávéskanál Worcestershire mártás
Tegyük egy tálba a csirke szárnyat, öntsünk rá a mézet, a chili szószt, az apróra vágott hagymát, az almaecetet, a mustárt és a Worcestershire szószt. Keverjük össze alaposan, majd tegyük hűtőbe legalább fél napra, hogy az ízek jól átjárják a húst.
Süthetjük faszénparázson, de elkészíthetjük sütőben is. Sütés közben locsolgassuk zsiradékkal.
Ezt a pecsenyét csirke alsócombból is elkészíthetjük.
Céklasaláta zöldalmával és vasabival
Hozzávalók: 1 kg cékla, 3 db zöldalma, 2 teáskanál vasabi (zöldtorma), 2 evőkanál olívaolaj, fél kávéskanál őrölt kömény, 2 evőkanál méz, 2-3 evőkanál vörösborecet, só
Főzzük meg a céklát egészben, hűtsük le, majd tisztítsuk meg. Vágjuk egy centis kockákra, majd tegyük egy nagy tálba. Csorgassuk rá az olívaolajat, az ecetet, ízesítsük sóval, mézzel, vasabival, őrölt köménnyel, majd adjuk hozzá a lereszelt zöldalmát. Keverjük össze, majd tegyük a hűtőbe pár órára, hogy az ízek jól átjárják a céklát.
Tálaljuk kis salátás tálkákba és a tetejére frissen reszeljünk a zöldalmából.
Elkészíthetjük ecetes tormával is. Sajtokkal, pástétomokkal, heringgel és füstölt halakkal tálalva igazi színes csemege.
Mézes muffin
Hozzávalók: 6 dkg vaj, 6 dkg barnacukor, 1,5 dl mézes joghurt, 2 db tojás, 2 szál kakukkfű, 3 evőkanál méz, 2 db narancs lereszelt héja, 25 dkg liszt, 25 dkg mézes tönkölybúza reggeliző pehely, 1 evőkanál sütőpor, 1 csipet só
Öntsük egy tálba az olvasztott vajat, adjuk hozzá a barnacukrot. Üssük bele a tojásokat, kanalazzuk bele a joghurtot és a mézet, tegyük hozzá a kakukkfűleveleket és a narancs lereszelt héját. Fakanállal, vagy habverővel jól dolgozzuk össze.
Egy másik tálba szórjuk a lisztet, tegyük hozzá a reggeliző pelyhet, a sót és a sütőport, és egy kanállal keverjük össze. Kis adagokban dolgozzuk a tojásos keverékhez, csak addig keverjük, míg teljesen elvegyülnek az alapanyagok.
Béleljünk ki papír kapszulákkal egy 12 darabos muffin sütőt, majd töltsük meg háromnegyedig a kész masszával, és a tetejére szórjunk a reggeliző pehelyből.
Tegyük előmelegített sütőbe, és 160 fokon süssük 25-30 percig. Reggelire vajjal megkenve, kávéval vagy teával fogyasztjuk.
Kínálatunkban van hársméz, akácmáz, vaníliás méz, levendulás méz, és chilis méz is. A méz egészséges ajándék is, nagymamák, nagynénik biztosan fognak örülni neki, de a kedvesünk ünnepi napjait is megédesíthetjük vele.