SPILGERY Talk – Kaldeneker György – Ízekbe zárja a boldogságát
“Én egyszerű gyerek vagyok, jól érzem magam bisztrókban.” – mondta Kaldeneker György, az országszerte ismert szakács, gasztroblogger. Főzött már diplomatáknak, egyetemi rektoroknak, az amerikai nagykövetnek, de még a Jordán hercegnek is. Györgyöt sokan a lekvárjairól ismerhetik, hisz már több mint 10 éve kaphatók a finomabbnál finomabb (figyelmességének köszönhetően, ezt már saját tapasztalatból állíthatom) lekvárjai. Az igazi különlegességek specialistája, készít mákos almalekvárt, füstös paprikalekvárt, pezsgős őszibaracklekvárt, de még mézeskalácsfűszeres szilvalekvárt is. Kicsit önző módon állíthatom, nagy szerencsénk van, hogy végül nem fotós lett, (bár a képei is biztosan szépek lennének), de azzal a sok recepttel, amit megosztott a nagyvilággal az évek során és a még több ínycsiklandó főztjével rengeteg embernek csalt mosolyt az arcára. A lekvárokban és az ételekben, a saját bevallása szerint, a lelke is mindig kicsit benne van. Mindezt le sem tagadhatná, hisz évtizedek múltán is úgy beszél az általa készített ételekről és az átélt élményeiről, hogy pár percre mi is a konyhában és az étkezőben érezhetjük magunkat a jordán herceg mellett. Ebben a beszélgetésben megosztja velünk, hogy: mi terelte őt a szakács hivatás felé, mi az a stelázsi és mi a kandli, mennyi kreativitásra és bátorságra van szüksége egy jó szakácsnak, hogyan találta meg a közös hangot több tucat celebbel, amikor TV-műsorhoz segített nekik menüsort választani, és hogy mi a fine dining esszenciája.
Spilák Gergely