Süssünk aszalt paradicsomos kenyértekercset!
A kenyértekercsek pompás ízét a napon szárított paradicsom adja, amely az olasz konyhaművészet egyik legremekebb találmánya. Ezek a kis piros zöldségaszalványok a paradicsom minden zamatát megőrzik, ráadásul egy jól záródó üvegben sokáig tárolhatók a konyhaszekrényben. Nézzétek meg, hogyan kell kenyértekercset készíteni!
Hozzávalók a tésztához: 35 dkg búzaliszt,3 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor,1 csomag szárított élesztő, 2,5 dl langyos víz
A töltelékhez: 4 evőkanál olívaolaj, 1 maréknyi napon szárított paradicsom (akciós áron veheted meg a boltunkban!), 2 gerezd fokhagyma, 3 ág kakukkfű
Egy dagasztóedénybe szép sorban tegyük a következőket: liszt, só, cukor, egy evőkanál olívaolaj (ha olajban tárolt aszalt paradicsomot vettél, akkor ennek a levét is használhatod) és szárított élesztő. Kapcsoljuk be a dagasztó keverőt (kézzel is össze lehet keverni, csak kicsit tovább tart), majd kis adagokban csorgassuk hozzá a langyos vizet. Alacsony fordulaton tíz percig kell dagasztani (kézzel ez dupla ennyi ideig is eltart), míg a tészta az edény falától elválik. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, kelesztés következik, méghozzá langyos helyen. Addig hagyjuk állni, amíg kb. a kétszeresére meg nem nő.
Amíg a tészta kel, készítsük el a tölteléket: áztassuk be langyos vízbe az aszalt paradicsomokat, hagyjuk állni 15 percig, majd nyomkodjuk ki a felesleges vizet belőle. Tegyük egy konyhai gyorsvágó gépbe, csorgassuk rá az olívaolajat, adjuk hozzá a fokhagymát, majd az egészet alaposan zúzzuk össze.
Ha megkelt a kenyértészta, borítsuk liszttel meghintett deszkára, alaposan gyúrjuk át, és osszuk kétfelé. Nyújtsuk ki centinyi vastagságúra, kenjük meg a fokhagymás aszaltparadicsomos töltelékkel. A tetejére morzsoljunk kakukkfüvet, majd göngyöljük fel. Vágjuk egy centis szeletekre, és fektessük egymás mellé a sütőpapírral borított tepsibe.
Újabb 10 perc kelesztés után tehetjük a 170 fokra előmelegített sütőbe, ahol 25-30 perc alatt illatosra pirul.
Nézd meg videónkat is!