Vilmoskörte lekvár otelló szőlővel
A körtelekvárt érdemes különleges hozzávalókkal megbolondítani. Kipróbálhatjuk Earl Grey teával, zsályalevelekkel, bodzabogyóval, kökénnyel, fekete ribizlivel, fügével és Tokajival, rozmaringgal, csipkebogyóval. Mi most piros szőlővel készítettük el. A receptet videón is megnézheted, a befőzési kellékeket pedig boltunkban megveheted.
Hozzávalók: 2 kg érett vilmoskörte, 30-40 dkg cukor, két fürt otelló szőlő, 2 teáskanál pektin, fél citrom leve
A körtéket mossuk meg alaposan, majd vágjuk falatnyi darabokra. Meghámozni nem szükséges. Tegyük egy lábasba, tegyük hozzá a leszemezett szőlőt, majd öntsünk alá egy-két decinyi vizet. Kevergetve addig főzzük, míg a körte szét nem fő.
Egy kis tálban keverjük össze a cukrot a pektinnel, kevergetve adjuk a lekvárhoz, ízesítsük citromlével és jól forraljuk össze. Ha szükséges, kézi mixerrel pürésítsük.
A forrásban lévő lekvárt töltsük tiszta üvegekbe, zárjuk le azonnal és állítsuk fejre öt percre. Így nem kell tartósítószert használnunk a téli eltevéshez. Saját címkét is tehetünk rá.