Zöld teás almalekvár
Zöld teával, mézzel és citromlével ízesített almalekvárt főztünk. A finom édességet lekvárként is fogyaszthatjuk, de akár gyümölcsteát is főzhetünk belőle.
Hozzávalók: 1,5 kg alma, 2 teáskanál zöld tea-levél, 15 dkg cukor, 3-4 evőkanál méz, 1 citrom leve, 1 liter víz, 2 teáskanál pektin
Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk és felkockázzuk, majd egy nagyobb lábosba tesszük. Felöltjük vízzel, hozzáadjuk a cukrot, felöntjük vízzel, hogy kb. a háromnegyedéig ellepje, majd 10-15 percig főzzük. A puhára főtt almát kézi mixerrel pürésítjük. Lejjebb vesszük a lángot, hogy ne nagyon bugyogjon a lekvár, majd hozzáadjuk a kis cukorral elkevert pektint és a zöld tea leveleket (készíthetjük roiboos teával, fekete teával vagy kamillavirággal is). Édesítjük még egy kis mézzel, egy kis citromlével tesszük pikánsabbá.
Ha kész a lekvár, tisztára mosott üvegekbe töltjük, a lezárt üveget öt percre fejre állítjuk.
Almás zöld tea
Ezt a lekvárt teaként is fogyaszthatjuk. A bögrénkbe kanalazzunk egy kevés lekvárt, majd öntsük fel forró vízzel, hagyjuk állni öt percig, majd fogyasszuk el.