Sziksófű vagy tengeri spárga?
Nyáron egy grillpartin kóstoltam ezt a nem hétköznapi ennivalót. Tengeri spárgának nevezték, utána néztem mi fán is terem.
Az növény igazi neve sziksófű, és valójában színe és vékony szárfelépítése hasonlított a spárgához. Az íze viszont nagyon sós, átveszi a termőtalaj sós, jódos ízét.
Felhasználása is egyszerű, lehet nyersen kevéske citromlével, olívaolajjal salátának elkészíteni. De hirtelen pár csepp olívaolajon is meg lehet párolni. Izgalmas különlegesség, biztosíthatok mindenkit.
Zöld színű, a Földközi-tenger vizében, vad formájában is megtalálható, valamint konyhakész állapotban is felhasználható, főként saláták, köretek gyanánt használják. Jellegzetes sós íze miatt az Európai konyhákban kevésbé kedvelt és ismert növény, de a keleti területeken annál inkább használatos, napi szinten.
A libatopfélék családjába tartozó sziksófű kb. 10-25 cm magasra is megnövő lágyszárú növény. A faj a tengerparti sós talajban jellemző, de nálunk a Körös-Maros Nemzeti Parkban sós talajában is megnő.