Elkezdődött a mevehagyma szezon
Már lehet medvehagymát kapni! Ez az egyik első tavaszi zöldségféle, nagyon finom, fokhagymára emlékeztető ízzel, és roppant egészséges. Vegyétek fel a menübe!
A medvehagyma foggyasztása csökkenti a magas vérnyomást, javítja az emésztést, gyógyítja a sebeket. És a nevét is onnan kapta, hogy a téli álmukból felébredő barna medvék ezzel tisztították át a gyomrukat.
Nyersen feldarabolva, vajas kenyérre szórva vagy salátákhoz keverve fogyasszuk. Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele, vagy főzhetünk belőle medvehagyma-krémlevest (egy krumpli, hagyma, fokhagyma és tejszín hozzáadásával), illetve a hűtőszekrényben tárolható pesztóként (olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva), ami rizses és tésztaételek szószaként is finom.
A jellegzetesen erős illatát az ételekbe keverve elveszti, így nagyon kellemes aromát ad. A spenóthoz hasonlóan is elkészíthetjük főzelékként. Rántás nem kell hozzá: enyhén párolva, majd összeturmixolva lesz finom.
Hogyan tartósítsuk?
Eltartható aprítva sóval összekeverve, olajban, valamint a legegyszerűbb, ha lezárt nejlon zacskóban lefagyasztjuk. Célszerű adagonként zacskóba/jégkockatartóba tenni, felhasználáskor csak egy-két adagot kell felolvasztani. A fagyasztás után a felengedett medvehagyma rostjai szétesnek és sötétedik, valamint némi levet ereszt, azonban még mindig a fagyasztás őrzi meg hatóanyagának nagy többségét.
Receptek medvehagymával
A medvehagymás pogácsa készítéséhez bármilyen pogácsa alapreceptet választhatunk, amit frissen apróra vágott medvehagymával dobunk fel
Medvehagymás kecskesajtpástétom
A Lekvárosház medvehagymás ajánlata:
Medvehagyma chutney – faszénen sült pecsenyék mellé, főként csontos sertéskaraj, csirkemell és vastagabbra szeletelt grillezett halakhoz kínáljuk. Mint minden chutney, remek kiegészítője pástétomoknak, hideg sülteknek, füstölt halaknak, sonkáknak és sajtnak. Az üde hagyma aromáját almával, kevéske gyömbérrel egészítettük ki.
Plusz infó: a medvehagyma nem mindenütt szedhető, a gyűjtés szabályait érdemes megismerni!