Kókuszpite
Egzotikus recept ínyenceknek! Különleges ételekért nem kell messzire utaznunk, a mesés ízeket könnyen az otthonunkba repíthetjük!
Hozzávalók:
- 1 adag omlós tészta
- 20 dkg kókuszreszelék
- fél teáskanál őrölt fahéj
- 4 kardamomkapszula
- 20 dkg cukor
- 1 evőkanál vaj
- 1 tojás
A kardamomkapszulát ázsiai fűszereket árusító helyen vásárolhatjuk meg.
Az omlós tésztához:
20 dkg lisztet tegyünk egy keverőtálba, daraboljunk bele 15 dkg jéghideg vajat, kevéske sóval ízesítsük. Morzsoljuk össze, majd pár evőkanál hideg vízzel dolgozzuk el. Gyúrjuk jól össze, és felhasználásig pihentessük hűtőben.
Elkészítése:
Törjük szét a kardamomkapszulát, majd szedjük ki a magjait. Tegyük egy mozsárba, és alaposan zúzzuk össze. A töltelékhez szórjuk egy lábasba a kókuszreszeléket, a cukrot, majd fűszerezzük őrölt fahéjjal és a kardamom összezúzott magjaival. Öntsünk hozzá másfél deciliternyi vizet, és az egészet kis lángon főzzük néhány percig, majd ha elkészült, hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt, üssük rá a tojást, és jól dolgozzuk a kókuszos töltelékbe. Kenjünk ki vajjal, és hintsünk meg liszttel egy körülbelül 23 centi átmérőjű peremes kerek sütőformát, majd béleljük ki a fél centi vékonyságúra kinyújtott omlós tésztával.
A sütőforma pereménél éles késsel a fölösleges tésztát vágjuk le. Kanalazzuk a kókuszos tölteléket a kibélelt formába, kanállal egyengessük el simára, majd tegyük előmelegített sütőbe, és 160 fokon süssük 25-30 percen keresztül.
Ha megsült, hagyjuk kicsit hűlni, majd szeleteljük cikkekre. Bogyós gyümölcsökből készült szósszal és vaníliafagylalttal tálaljuk.