Paprika Carbonara: olasz klasszikus sült paprikával
Talán a sült piros paprika ízével semmi sem tudja felvenni a harcot. Tudják azok akik, rendszeresen tesznek el télire ajvárt. Ezzel a finom krémes paprikával készítettem el az olaszok egyik klasszikus tésztaételét.
Hozzávalók:
- 6 dkg pármai jellegű száraz sonka
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 20 dkg spagetti
- só
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 dl tejszín
- 3 evőkanál ajvár (fűszeres paprikakrém)
- 2 db tojás
- bors
- parmezán sajt
Vágjuk vékony csíkokra a kicsumázott paprikát, majd forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben. Tegyük bele a paprikacsíkokat, és a finomra összevágott vöröshagymát. Közepes lángon, állandóan kevergetve süssük 2-3 percig. Tegyük hozzá a szintén vékony csíkokra felmetélt sonkát és forrósítsuk össze.
Egy kis edényben keverjük össze a tejszínt az egész tojásokkal, az ajvárral, majd öntsünk hozzá egy deciliternyi vizet. Keverjük jól össze, és öntsük a megsütött paprikára. Ízesítsük sóval, daráljunk rá borsot, és állandóan kevergetve főzzük össze. Adjuk hozzá a sós vízben kifőzött spagettit, majd az egészet pár percig forraljuk össze.
Tálaljuk mély tányérokba, tetejére frissen reszeljünk parmezán sajtot, összevágott petrezselyem zöldjével vagy metélőhagymával szórjuk meg.