Kaldeneker Lekvárosház – Az üvegbe zárt boldogság
  • Rólunk
  • Receptek
  • Információk
Search
BOLTUNK: 1222 BUDAPEST, GYÁR UTCA 15.
NYITVA TARTÁS: MUNKANAPOKON 8:00-15:00
E-MAIL: LEKVAROSHAZ@GMAIL.COM
TELEFON: 06209328789

A sok jó gyümölcstől lesz igazi a lekvár

  • Home
  • Receptek
  • Rovatok, Hírek
  • A sok jó gyümölcstől lesz igazi a lekvár
nepszabi1 650

A sok jó gyümölcstől lesz igazi a lekvár

samadhi2020-06-04T23:00:00+02:00

“Befellegzett a szaliciles lekvároknak, jó minőségű gyümölccsel pofonegyszerű a befőzés anélkül is.” – egy korábbi portrét ajánlunk, amit jó újra olvasni, mert a befőzés iránti szenvedélyemről olvashattok benne.

nepszabi1 650

 A gyümölcsök befőzéséhez nem kell tartósítószer, se befőzőcukor, csak jó minőségű alapanyag, ízes, ép gyümölcs, cukor vagy más édesítő, a savasságot szabályozó citromlé vagy -sav, valamilyen ecet, valamint ha kevesebb cukrot akarunk belerakni, gyümölcsökből nyert zselésítő anyag, a pektin. Erre esküszik a Lekvárosház tulajdonosa, Kaldeneker György. Hozzáteszi: ha kihagyjuk a savat, olyan hiányérzete lesz az embernek, mint amikor a piskótából kimarad a só.

A szakács forrón a fertőtlenített üvegekbe tölti a lekvárt, lezárja, és azonnal fejre állítja azokat. A forró töltelék öt perc alatt sterilizálja a zárókupakot és az üvegben rekedt kis levegőt. Nem marad benne penészgombacsíra, amitől később megromolhatna. (Hogy minden tökéletesen működjön, egyszerre csak 3-4 üveget töltsünk meg.) Utána mehet a kamrapolcra, de aki aggódik, száraz dunsztba is rakhatja pár napra.

Aki még kezdő, jó, ha tájékozódik a gyümölcsök főzési igényéről. A meggy­ hamar szétfő, de a cseresznyét tovább kell a gázon tartani, és ha kész, illik „belemászni” a botmixerrel. A sárgabarack és a körte főzési ideje fajtafüggő. A málna és a szeder forrástól számított 3-4 percen belül kész, míg az epret 20 percig is rotyogtatni kell, hogy a szivacsos állaga megtörjön. Ha ezt nem tesszük meg, a hús kiválik a léből, és hoppon marad, akinek az alja jut.

gyuri portre300 nepszabi2 300

 

Lehet cukormentesen, mézzel vagy sztíviával is befőzni. Utóbbiból két teáskanálnyi elég 10 kilogramm gyümölcshöz. A xilit és a gyümölcscukor is működik, de kalkuláljunk a glikémiás indexével. A nullás eritrit viszont főzéskor kikristályosodik.

Nagy divat a zöldségből készült lekvár, Kaldeneker kedvence a cukkinis, citromhússal, friss gyömbérrel, cukorral és pektinnel, ami fél óra alatt elkészül. Az egyik legsikeresebb kreációja a picit édes pirospaprika-­lekvár.

A legmeredekebb formával nemrég Kanadában futott össze: ilyen volt a bacon- és a füstölt szilvalekvár. Előbbinél a szilvapépbe kisütött szalonnadarabokat bújtattak a cukor, a hagyma, a csili, a barnacukor és a vörösborecet mellé. Utóbbihoz olyan folyékony füstöt használtak, mint amivel a füstízt állítják elő a virsligyártásban.

Kaldeneker Györgyöt követői leg­gyakrabban azzal bombázzák: rengeteg fügéjük termett, de dunsztjuk sincs, hogyan lehet elrakni. Mi most egy ilyen receptet adunk közre.

Tokaji aszús vilmoskörte-fügelekvár

Hozzávalók:

  • 2 kg érett vilmoskörte
  • 60 dkg füge
  • 25 dkg cukor
  • 2 teáskanál pektin
  • 1,5 dl tokaji aszú bor
  • fél citrom leve

A körtéket hámozzuk meg, vágjuk négyfelé, majd a magházat metsszük ki. Tegyük egy nagy lábasba, adjuk hozzá a kisebb darabokra összevágott fügét és a cukor felét. Kis lángon, állandóan­ kevergetve főzzük 20 percen keresztül. Amikor már majdnem jó, tegyük hozzá a maradék cukorral elkevert pektint, a citrom levét és a bort. Forraljuk még 5 percig, utána töltsük üvegekbe, zárjuk le. Állítsuk fejre az üvegeket öt percre, utána kész is.

Szöveg: Szemere Katalin, fotók: Reviczky Zsolt / Népszabadság

  • Anyák napja
    • Ajándékcsomag összeállítások
    • Lekvár
    • Főzés szerelmeseinek
    • Édességek
    • Tea különlegességek
    • Szappanok
  • Akció
  • Lekvárok
    • Diétás lekvárok
    • Gyümölcslekvárok
    • Grill-lekvárok
    • Gasztro lekvárok
  • Ajándékcsomagok
    • Összeállított ajándékcsomagok
    • Díszcsomagolás
  • Gyerekek
  • Befőzési kellékek
    • Üvegek
    • Kiegészítők
  • Pektin
  • Nasik
  • Teák
    • Tea kiegészítők
  • Fűszerek
  • Toszkán szappanok
  • Mézek
  • Fahéj dobozok
  • Könyv
  • Partikellékek

Kosár

OLDALTÉRKÉP

  • Adatkezelési Tájékoztató
  • Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)
  • Információk
  • Kaldeneker Lekvárosház Hűségprogram
  • Kosár
  • Receptek
  • Rólunk
  • Viszonteladói rendelés

ELÉRHETŐSÉGEK

Bolt: 1222 Budapest, Gyár utca 15.

Nyitva tartás: munkanapokon 8:00-15:00

E-mail: lekvaroshaz@gmail.com

Telefon: 06209328789

facebook.com/lekvaroshaz

Copyright (c) 2010-2020 Kaldeneker Lekvárosház.

Minden jog fenntartva.

  • Rólunk
  • Receptek
  • Információk
  • Anyák napja
    • Ajándékcsomag összeállítások
    • Lekvár
    • Főzés szerelmeseinek
    • Édességek
    • Tea különlegességek
    • Szappanok
  • Akció
  • Lekvárok
    • Diétás lekvárok
    • Gyümölcslekvárok
    • Grill-lekvárok
    • Gasztro lekvárok
  • Ajándékcsomagok
    • Összeállított ajándékcsomagok
    • Díszcsomagolás
  • Gyerekek
  • Befőzési kellékek
    • Üvegek
    • Kiegészítők
  • Pektin
  • Nasik
  • Teák
    • Tea kiegészítők
  • Fűszerek
  • Toszkán szappanok
  • Mézek
  • Fahéj dobozok
  • Könyv
  • Partikellékek