Itt az eperszezon, érdemes bespájzolni télire
A kora nyárias melegnek köszönhetően szépen érik a szabadföldi eper, pár nap és az ára is kedvező lesz a téli eltevéséhez. Én korszerű, csökkentett cukortartalmú és tartósítószer-mentes dzsemeket szoktam készíteni az én első gyümölcséből.
Kedvencem e levendulás eperdzsem, kb. 10 kg eperhez használjatok 60 gr almapektint, így kevesebb cukorral, rövidebb főzési idővel, egy friss gyümölcsös dzsemet tudtok készíteni.
Az epreket mossátok meg jól, majd a virág kocsányát is távolítsátok el. Vágjátok pár darabba, majd tegyétek egy nagy lábasba. Szórjatok rá 2 kg cukrot amit előzőleg összekevertetek a pektinnel. Tegyétek fel főni, szórjatok bele egy evőkanálnyi levendulavirágot és állandóan kevergetve forraljátok fel. Ha sok hab felgyülemlik a tetején, szedjétek le róla.
A főzés legvégén csepegtessetek bele egy citrom levét, vagy 3-4 evőkanál balzsamecetet vagy akár 10-12 db citrompótlót. Forraljátok fel, majd töltsétek tisztára mosott üvegekbe. Azonnal zárjátok le, és állítsátok fejre öt percig. Utána már be is pakolhatjátok az éléskamrátokba.
Az eperdzsemet még elkészíthetitek bodzavirággal, friss bazsalikomlevéllel, vagy marcipánmasszával.