Levesek a terítéken
Nem unatkozik a Kaldeneker Lekvárosház szorgos csapata. A múlt héten sokat dolgoztunk a leves kollekció létrehozásával.
Kész leveseket alkottunk, amik főként gyümölcsből készültek. Legfontosabb szempont az volt, hogy az elkészítésükhöz ne használjunk sűrítő lisztet vagy keményítőt.
Annyi gyümölcsöt és zöldséget tettünk a fazékba, hogy saját magát sűrítse be kellően. Nem használtunk tejterméket, nem dúsítottuk tejszínnel, így a hagyományos gyümölcs vagy zöldségleves üvegbe zárva sokáig eltartható.
Forrón töltöttük fél literes üvegekbe, és mint régen nagyanyáink dunsztba tettük. Ennek köszönhetően, tartósítószer nélkül sokáig friss marad.
A kollekció része a ribizlis almaleves savanykás a ribizlitől, sűrű és tápláló a belefőzött almától. A fűszerezéséhez csak igazi vanília babot használtunk. Lehet hidegen és melegen is fogyasztani, igaz kívánkozik hozzá egy-egy gombóc vanília fagylalt.
Fahéjas szilvaleves a másik finomságunk. A fahéj és a szilva nagyon jó barátságban vannak, ennek jele hogy a fazékban jól ki is jönnek az ízek mindegyikből. A leves sűrűségét itt is az alma segíti elő, és ehhez még szegfűszeget és egész fahéjdarabkákat is főztünk hozzá. Ebben a levesben sincs liszt és tejtermék, így glutén és laktózérzékenyek is fogyaszthatják. A szilvalevesbe is belekívánkozik a vanília fagylalt.
Fahéjas sütőtök ivólé a régi kedvence a Lekvárosház csapatának. Semmi bonyolítás, fahéj, sütőtök és kevéske cukor amitől igazán tápláló lesz az italunk. Nincs benne tartósítószer, a dunsztolásnak köszönhetően nagyon sokáig eltartható. A sütőtökben lévő sok karotin segít a napozáskor a szép és egészséges barna bőrszín kialakulásában.