Lilahagymalekvár
Sokan kérnek tőlem hagymalekvár receptet. Most elkészítettem az RTL Klub Reggeli című műsorában. Saját szájízzel, csipkebogyólekvárral dobtam fel. Nem sok maradt belőle, úgy tartom, főzök be még egy adaggal.
Hozzávalók:
- 1 kg lilahagyma
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 10 dkg barnacukor
- 1 dl balzsamecet
- 3-4 evőkanál csipkebogyólekvár
Vágjuk a magtisztított hagymát félbe, majd a szeleteljük vékony fél karikákra. Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy lábasba, majd tegyük bele a felvágott hagymát. Közepes lángon pirítsuk addig, míg a hagyma szép barnára nem párolódik. Öntsük rá a cukrot, sózzuk meg, és tegyük bele a lekvárt. Állandóan kevergetve pároljuk még tíz percig, utána öntsük rá a balzsamecetet. Rotyogtassuk még pár percig, után szedjük át tisztára mosott lekvárosüvegekbe. Zárjuk le jól és állítsuk felre öt percig.
Aki szereti készítheti vörösborral, a lepirítás után kell hozzáönteni pár kortyot a száraz vörösborból. Remekül kiegészíti a pástétomokat, sajtokat, de tálalhatjuk puliszkára, vagy grillezett húsok, sajtok mellé is.