Kaldeneker Lekvárosház – Az üvegbe zárt boldogság
  • Rólunk
  • Receptek
  • Információk
Search
BOLTUNK: 1222 BUDAPEST, GYÁR UTCA 15.
NYITVA TARTÁS: MUNKANAPOKON 8:00-15:00
E-MAIL: LEKVAROSHAZ@GMAIL.COM
TELEFON: 06209328789

Az orvosi zsálya, ahogy eleink használták

  • Home
  • Receptek
  • Rovatok, Hírek
  • Az orvosi zsálya, ahogy eleink használták
Ebből a képből készült a Lekvárosház fejléce.

Az orvosi zsálya, ahogy eleink használták

samadhi2020-06-08T20:12:11+02:00

Az orvosi zsálya, ahogy eleink használták 

Ebből a képből készült a Lekvárosház fejléce.

 

Az orvosi zsálya mediterrán eredetű növény, a Földközi-tenger mellékén vadon is nagy tömegben él. Már az ókorban eljutott Európa legnagyobb részébe és Kínába is. Manapság minden kontinensen termesztik. Fény- és melegigényes, a szárazságot jól tűrő növény.

FELHASZNÁLT RÉSZEK


Napos, meleg időben gyűjtik a virágzó hajtások leveleit és a virágzó hajtásokat, a levél szerepel a hazánkban forgalmazható drogok listáján. Szárítással tartósítják vagy illóolajat (orvosi zsályaolaj) – desztillálnak belőlük, ami hazánkban szintén szabadon forgalmazható.

Zsályával fűszerezett birsalma dzsemünket itt megvásárolhatod!

KLASSZIKUS RECEPTEK


A zsálya Szent Hildegárd szerint meleg és száraz természetű és bármilyen formában is fogyasszák (pl. porrá törve, borban vagy vízben megfőzve), “csökkenti az ártó nedvek túlságát” és elveszi a bűzlő lehelet rossz szagát. Bénulás ellen azonban csak vízben főzve használ. Étvágytalanság ellen azt ajánlja, hogy zsályát, turbolyát és fokhagymát törjön össze a beteg ecetben és az ételt ebbe belemártva visszatér az étvágya. És egy magától értetődő megjegyzés: “ha valaki valamely mocskos dolog bűzétől szenved, dugja a zsályát az orrába és ez használni fog”.

Zsályalevelekkel mennyei körítése lehet, grillezett halaknak, pecsenyéknek.

 

Sokan úgy tartják, ha reggelente három zsályalevelet sóval megesznek, egész napra megvédi őket a mérgektől és a rossz levegőtől. A zsályabor vagy a fű borban megfőzve hasznos minden belső szervnek, mert kihajtja a mérgeket, lágyítja a köhögést, csillapítja az oldalfájást, melegíti a májat és a méhet, hajtja a húgyot és a hószámot. Jó minden hideg bajra, nemcsak megiva, hanem a tagokat ezzel kenve is. Főzete jó a vérhas ellen, a belek tisztítására. Minden zsályával készített étel nagyon kellemes és egészséges. Agrippa azt írja, hogy ha az asszonyok hajlamosak túl korán szülni, akkor gyakran kell a zsályát használniuk. E bajokra a zsályavirágok cukra is hasznos és jó. A zsálya bora jól bevált negyednapos lázra. Jó a remegőknek. Igyák a hideg és nyálkás méhük miatt terméketlen asszonyok, mert melegíti, szárítja és erősíti a méhet.

fszerker2_057

 

A zsálya vízben főzve és ezzel mosva feketévé teszi a hajat, elűzi az atkákat, tisztítja és gyógyítja a sebeket és a harapásokat, amit mérges állatok ejtettek, csillapítja a vérzést és tisztítja a régi, gennyes keléseket. Ugyanígy használva gyógyítja az ótvart és a dagadásokat az ágyéktájon. A zsálya gőzfürdője jó fájdalmas húgyozásra, izzaszt és csillapítja a vérhas fájdalmát és sok másféle fájdalmat is. A vadzsálya ereje és hatása a muskotályzsályáéhoz és a mentákéhoz hasonló, de minden részében lágyabb és kellemesebb. Ha friss zsályalevéllel dörzsölik a fogakat, tisztán és erősen tartja azokat. A zsálya borban megfőzve és azzal gargalizálva segít rekedtség ellen. A zsálya levelei megrágva tisztítják az agyat és kihúzzák a nyálkákat. Ugyanezt teszi a desztillált víz is, ha az orron át beszippantják. Lehet hozzá majoránna, rozmaring, bakfű, levendula vagy citromfűvizet is tenni. Egy kevés fehér bor is jó hozzá. A zsályából füstöt is lehet csinálni és egy alkalmatosságon át az asszonyi hüvelybe juttatni, ez csillapítja a túlzott vérzést.”

Az orvosi zsálya illóolaja Jean Valnet szerint belsőleg általános élénkítő, beszabályozza az idegek és a paraszimpatikus idegrendszer egyensúlyát, görcsoldó, szélhajtó, étvágygerjesztő, antiszeptikus, izzadásgátló, vértisztító, vizelethajtó, vérnyomásemelő, havi vérzést serkentő, fogamzást elosegítő, rákellenes, tejfogó hatású; az emésztő-szervek és a máj, a húgyutak, a tüdő betegségeire, általános, valamint idegi alapú gyengeség, étvágytalanság, remegés, bénulás, szédülés, gutaütés, asztma, krónikus hörghurut, tuberkulózis és lábadozás esetén fellépő éjjeli izzadás, mirigygyulladás, limfatizmus, váltóláz, oligúria, alacsony vérnyomás, fájdalmas menstruáció, klimax, sterilitás, tuberkulózisos betegeknél és csecsemőknél fellépő hasmenés kezelésére, valamint a csecsemők elválasztása idején alkalmazott szer.
Külsőleg összehúzó, sebgyógyító, antiszeptikus, tonizáló, reumaellenes hatású; fehérfolyás, szájpenész, szájgyulladás, torokfájás, gégegyulladás, fogfájás, fogínygyulladás, asztma, sebek, fekélyek, ekcéma, gyerekkori gyengeség, angolkór, skrofulózis, hajhullás, darázscsípés kezelésére, valamint házi fertőtlenítőként is használható.

Forrás: http://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/kerti_zsalya.html

  • Akció
  • Lekvárok
    • Gyümölcslekvárok
    • Prémium lekvárok
    • Diétás lekvárok
    • Grill-lekvárok
    • Gasztro lekvárok
  • Ajándékcsomagok
    • Összeállított ajándékcsomagok
    • Díszcsomagolás
  • Gyerekeknek
  • Befőzési kellékek
    • Üvegek
    • Kiegészítők
  • Pektin
  • Nasik
  • Teák
    • Tea kiegészítők
  • Sütés-főzés
  • Toszkán szappanok
  • Mézek
  • Szeszes italok
  • Gin & Tonic
  • Könyv

Kosár

OLDALTÉRKÉP

  • Adatkezelési Tájékoztató
  • Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)
  • Információk
  • Kaldeneker Lekvárosház Hűségprogram
  • Kosár
  • Receptek
  • Rólunk
  • Üzlet
  • Viszonteladói rendelés

ELÉRHETŐSÉGEK

Bolt: 1222 Budapest, Gyár utca 15.

Nyitva tartás: munkanapokon 8:00-15:00

E-mail: lekvaroshaz@gmail.com

Telefon: 06209328789

facebook.com/lekvaroshaz

Copyright (c) 2010-2020 Kaldeneker Lekvárosház.

Minden jog fenntartva.

  • Rólunk
  • Receptek
  • Információk
  • Akció
  • Lekvárok
    • Gyümölcslekvárok
    • Prémium lekvárok
    • Diétás lekvárok
    • Grill-lekvárok
    • Gasztro lekvárok
  • Ajándékcsomagok
    • Összeállított ajándékcsomagok
    • Díszcsomagolás
  • Gyerekeknek
  • Befőzési kellékek
    • Üvegek
    • Kiegészítők
  • Pektin
  • Nasik
  • Teák
    • Tea kiegészítők
  • Sütés-főzés
  • Toszkán szappanok
  • Mézek
  • Szeszes italok
  • Gin & Tonic
  • Könyv