Epres örömök – kétszáz maggal
Szamóca, vagy más néven földieper, a gyümölcsök királynője. Bőséges termés vár minket a szamócaföldeken.
A rózsafélék családjába tartozó, üdítő, fiatalító gyümölcs, az első tavaszi finomságok egyike. Íze a termesztéstől, talajtól és a betakarításkor elért érettségtől függ. Nem hizlaló, kicsi az energiatartalma, így diétázók is nyugodtan fogyaszthatják, ugyanakkor gazdag C-vitaminban. Egy eperszemen körülbelül kétszáz magot – pontosabban aszmagot – lehet megszámolni. Érdekesség, hogy vadon élő fajtája, az erdei szamóca sokkal értékesebb anyagokat tartalmaz, levelét gyógyteának is használják. A konyhában jól kiegészíthető friss fűszernövényekkel is, szereti a citromfüvet, bazsalikomot, rozmaringot és a mentát.
Pár recept a befőzés szerelmeseinek:
Megvan mindened a befőzéshez? Nálunk beszerezheted az lekvárosüvegeket, pektink, lekvártöltő tölcsért és szörpös üvegeket is.