Kincsek az út széléről
Sokat utazom, főként a Balaton északi területeit szoktam felfedezni. Az utazások során felfigyeltem a sok szabadon növő gyümölcsre, virágra – szamóca, bodza, szeder, szilva, kökény, vadkörte, alma, akác, csipkebogyó, levendula, medvehagyma. Ezeket a gyümölcsöket, virágokat be lehet gyűjteni, és mindenféle finomságot készíteni belőlük. Lássuk, hogyan kerülhetnek ezek a kamrába!
Az első, amit a nyár elején be lehetett gyűjteni a vadszamóca volt. Azután jöttek a virágok, a bodzavirágzás, az akác, a levendula, kamilla, majd a csipkebogyó szezon. Szörpöt készíteni ezekből nagyon egyszerű, és sokkal finomabbak, mint a gyümölcsöt sosem látott bolti szirupok.
Tavasszal gyűjthető a medvehagyma. Csak olyan területen szedjük le, ahol ezt engedélyezik. Vigyázni kell, mert nagyon hasonlít a levele a gyöngyvirágéhoz. Abból pedig kis adag elfogyasztása is végzetes lehet. Én medvehagyma chutney-t szoktam belőle készíteni.
Később következik a lotyószilva – más néven mirabella -, amiből remek lekvár és pálinka készíthető. Hogy miket főztem belőle, itt megnézhetitek.
A nyár elején sok lepotyogott zöld diót is találni a diófás ligetek szélén, ebből készülhet a zöld dió likőr.
Mostanság érik, feketén kínálja magát leszedésre a vadszeder és a bodza. Én ebben az évben a bodzából szörpöt, bodzabogyós körtelekvárt készítettem. A bodzabogyót begyűjtés után meg is lehet szárítani, majd télen teának megfőzni.
A vadszederből remek szörp készülhet, de fehér húsú őszibarackkal összefőzve finom leves vagy lekvár főhet belőle.
Az árokparton szedett almából is készülhet almalekvár, almapüré, sőt aszalt alma is. Kedvencem a sültalma likőr.
Majd kicsit később mikor már megcsípte a dér, jöhet a kökény begyűjtése. A kökénylikőr készítésének titkát itt olvashatjátok el.
Ősszel gombát is lehet majd szedni. A gombaszedéssel viszont óvatosan kell eljárni, ha nincs képesítésetek, mindig ellenőriztessétek a leszedett gombát szakértővel a piacon. Minden piacon van gombavizsgálat. A friss gombából készül nálunk pédául a vargányás körtedzsem.
Őszi túrán még találhattok diót, mogyorót, ebből is érdemes raktározni. Utóbbiból készülhet szuper mandulás pite.
A befőttes üvegeket itt találjátok.
Ha otthon is kipróbálnátok a befőzést, a nyári gyümölcskínálat lehetőséget ad erre, a befőzési eszközöket, kellékeket pedig nálunk megvehetitek.