Kaldeneker Lekvárosház – Az üvegbe zárt boldogság
  • Rólunk
  • Receptek
  • Információk
Search
BOLTUNK: 1222 BUDAPEST, GYÁR UTCA 15.
NYITVA TARTÁS: MUNKANAPOKON 8:00-15:00
E-MAIL: LEKVAROSHAZ@GMAIL.COM
TELEFON: 06209328789

Kincsek az út széléről

  • Home
  • Receptek
  • Rovatok, Receptek
  • Kincsek az út széléről
szederbokor

Kincsek az út széléről

samadhi2020-06-08T20:12:12+02:00

Sokat utazom, főként a Balaton északi területeit szoktam felfedezni. Az utazások során felfigyeltem a sok szabadon növő gyümölcsre, virágra – szamóca, bodza, szeder, szilva, kökény, vadkörte, alma, akác, csipkebogyó, levendula, medvehagyma. Ezeket a gyümölcsöket, virágokat be lehet gyűjteni, és mindenféle finomságot készíteni belőlük. Lássuk, hogyan kerülhetnek ezek a kamrába!

szederbokor

Az első, amit a nyár elején be lehetett gyűjteni a vadszamóca volt. Azután jöttek a virágok, a bodzavirágzás, az akác, a levendula, kamilla, majd a csipkebogyó szezon. Szörpöt készíteni ezekből nagyon egyszerű, és sokkal finomabbak, mint a gyümölcsöt sosem látott bolti szirupok.

Tavasszal gyűjthető a medvehagyma. Csak olyan területen szedjük le, ahol ezt engedélyezik. Vigyázni kell, mert nagyon hasonlít a levele a gyöngyvirágéhoz. Abból pedig kis adag elfogyasztása is végzetes lehet. Én medvehagyma chutney-t szoktam belőle készíteni.

Később következik a lotyószilva – más néven mirabella -, amiből remek lekvár és pálinka készíthető. Hogy miket főztem belőle, itt megnézhetitek.

A nyár elején sok lepotyogott zöld diót is találni a diófás ligetek szélén, ebből készülhet a zöld dió likőr.

alma

Mostanság érik, feketén kínálja magát leszedésre a vadszeder és a bodza. Én ebben az évben a bodzából szörpöt, bodzabogyós körtelekvárt készítettem. A bodzabogyót begyűjtés után meg is lehet szárítani, majd télen teának megfőzni.

A vadszederből remek szörp készülhet, de fehér húsú őszibarackkal összefőzve finom leves vagy lekvár főhet belőle.

Az árokparton szedett almából is készülhet almalekvár, almapüré, sőt aszalt alma is. Kedvencem a sültalma likőr.

Majd kicsit később mikor már megcsípte a dér, jöhet a kökény begyűjtése. A kökénylikőr készítésének titkát itt olvashatjátok el.

Ősszel gombát is lehet majd szedni. A gombaszedéssel viszont óvatosan kell eljárni, ha nincs képesítésetek, mindig ellenőriztessétek a leszedett gombát szakértővel a piacon. Minden piacon van gombavizsgálat. A friss gombából készül nálunk pédául a vargányás körtedzsem.

mirabella

Őszi túrán még találhattok diót, mogyorót, ebből is érdemes raktározni. Utóbbiból készülhet szuper mandulás pite.

A befőttes üvegeket itt találjátok.

Ha otthon is kipróbálnátok a befőzést, a nyári gyümölcskínálat lehetőséget ad erre, a befőzési eszközöket, kellékeket pedig nálunk megvehetitek.

  • Akció
  • Lekvárok
    • Gyümölcslekvárok
    • Prémium lekvárok
    • Diétás lekvárok
    • Grill-lekvárok
    • Gasztro lekvárok
  • Ajándékcsomagok
    • Összeállított ajándékcsomagok
    • Díszcsomagolás
  • Gyerekeknek
  • Befőzési kellékek
    • Üvegek
    • Kiegészítők
  • Pektin
  • Nasik
  • Teák
    • Tea kiegészítők
  • Sütés-főzés
  • Toszkán szappanok
  • Mézek
  • Szeszes italok
  • Gin & Tonic
  • Könyv

Kosár

OLDALTÉRKÉP

  • Adatkezelési Tájékoztató
  • Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)
  • Információk
  • Kaldeneker Lekvárosház Hűségprogram
  • Kosár
  • Receptek
  • Rólunk
  • Üzlet
  • Viszonteladói rendelés

ELÉRHETŐSÉGEK

Bolt: 1222 Budapest, Gyár utca 15.

Nyitva tartás: munkanapokon 8:00-15:00

E-mail: lekvaroshaz@gmail.com

Telefon: 06209328789

facebook.com/lekvaroshaz

Copyright (c) 2010-2020 Kaldeneker Lekvárosház.

Minden jog fenntartva.

  • Rólunk
  • Receptek
  • Információk
  • Akció
  • Lekvárok
    • Gyümölcslekvárok
    • Prémium lekvárok
    • Diétás lekvárok
    • Grill-lekvárok
    • Gasztro lekvárok
  • Ajándékcsomagok
    • Összeállított ajándékcsomagok
    • Díszcsomagolás
  • Gyerekeknek
  • Befőzési kellékek
    • Üvegek
    • Kiegészítők
  • Pektin
  • Nasik
  • Teák
    • Tea kiegészítők
  • Sütés-főzés
  • Toszkán szappanok
  • Mézek
  • Szeszes italok
  • Gin & Tonic
  • Könyv