Minden, ami csoki
Van olyan egyáltalán, aki nem szereti a csokit? A csokoládé már fél évezreddel ezelőtt is nagy népszerűségnek örvendett, és hála a spanyol hódítóknak, Európába is eljutott. És mai is nagyon népszerű. Igazán elkényeztetünk Benneteket, mert olyan csokikrémeket csináltunk, amiket mindenképpen meg kell kóstolnotok. A közelgő ünnepekre is gondoltunk, csinos üvegekben kínáljuk, hogy ajándékba is adhassátok.
Érdekességek a csokoládéról:
– A Theobroma cacao (kakaófa) gyümölcse és a termésének magjai a kakaóbabok, utóbbiból készül a csokoládé,
– a kakaóbab fizetőeszköz is volt a majáknál; a kakaó neve is utal a kereskedelemre; a „cacau” eredetileg egy ige, jelentése: venni, cserélni, vásárolni,
– a csokoládé nahuatl indián nevéhez, a xocolatlhoz (ejtsd: sokolatl) hasonló hangzású névként került a világ legtöbb nyelvébe, a magyarba is,
– 1519-ben, amikor a spanyolok a mai Mexikó területére érkeztek, Montezuma xocolatl-lal kínálta Cortést (aki hamar rájött a kakaó értékérére),
– Európába a spanyol hódítók hozták be hazatérve útjukról, sokáig nem volt túl népszerű, mert keserűnek találták,
– a forró csokoládét az 1600-as években kezdték inni Európában, II. Károly uralkodása idején (1660–85) vált divatos itallá Angliában, az első csokoládét is kínáló londoni vendéglő, a Chocolate House, 1657-ben nyílt meg,
– az első angol csokoládégyár Bristolban épült 1728-ban,
– a szilárd csokoládét 1842-ben kezdte árulni a Fry csokoládégyár, mely később a ma is létező Cadbury cégbe olvadt,
– a kakaóbabból akkor készül jó csokoládé, ha a gyümölcsből kiszedett magnak van ideje megerjedni, erre manapság külön fermentáló eljárások vannak,
– a babot később szárítják, majd pörkölik, végül őrlik; így kapják a kakaóvajat, a kakaóport,
– a csoki alapvető összetevői: kakaómassza, kakaóvaj, cukor, tejpor és vanília. Az étcsokoládé csak kakaómasszát- és vajat, valamint cukrot tartalmaz, a tejcsokihoz adnak tejport is. A fehér csoki alig nevezhető csokoládénak: nem is tartalmaz kakaómasszát. Innen a jellegzetes világos szín,
– a csokoládénak tulajdonított temérdek jótékony hatás csak a jó minőségű étcsokoládéra jellemző,
– a csokoládé körülbelül 300 ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket, például koffeint és teobromint. Fontos komponens a hisztamin, a szerotonin, a triptofán, a fenil-etil-amin, a tiramin és a magnézium.
Csokis újdonságok a Lekvárosházban
Levendulás fehércsokoládé krém
Egy kanál ebből a krémből, és az angyalok között érezheted magad. A fehércsokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült, melyet krémessé varázsoltunk, és illatos levendulavirággal fűszereztünk, majd csinos üvegekbe töltöttük. Kalácsra, süteménybe, nassolásra ajánljuk. Hölgyeknek kitűnő ajándék ötlet!
Mogyorós tejcsokoládé krém
Igazi nyalánkság csoki rajongóknak. A tejcsokoládé selymes ízét a mogyoró íze egészíti ki, így lesz ez a krém igazi nosztalgikus hangulatú édesség. Palacsintához, reggeli kalácsra, süteménybe, nassolásra ajánljuk. Kitűnő ajándék édesszájú barátoknak, gyerekeknek!
Rozmaringos étcsokoládé krém
Ínyenceknek ajánljuk a mediterrán rozmaringgal ízesített csokoládé krémünket. Az alacsony cukortartalmú keserű csoki izgalmas házassága ez a kámforos, citromos illatú fűszerrel, mely a nyári napok hangulatát idézi. Vörösboros-gyümölcsös desszertekhez ajánljuk. Kitűnő ajándék kevésbé édesszájú szeretteinknek!
Sós karamellkrém
A karamellkrém már önmagában is igen csábító, de egy csipet tengeri sóval megbolondítva igazi ínyenc élmény. Mondhatni dögös krémet alkottunk, melyet sütibe, kalácsra is kenhetünk, de fagyit, vaníliás krémeket, vagy grillezett gyümölcsöket is gazdagíthatunk vele. Nem lehet abbahagyni! Kitűnő ajándék angyaloknak és ördögfiókáknak!
Csokis receptek
Csokoládés-epres pite karamellszósszal
Habos csokoládétorta friss eperrel: ellen tudsz állni?
Fehércsokoládés ital forrón: van, aki így szereti
Csokoládés körtepite karamellszósszal
Csokikészítő műhelyben jártunk: hogyan készülnek a bonbonok, és a különleges ízesítésű csokoládék?