Van dunsztolni valód? Mi adjuk hozzá az üvegeket!
Hamarosan érnek a finomabbnál finomabb gyümölcsök. Már leszüreteltük a rebarbarát, hamarosan jön az eper, a bodza, a cseresznye és a többiek. Készülhetnek a lekvárok, szörpök, szószok otthon is. A házi befőzéshez a friss gyümölcsön kívül mindent megvehetsz Lekvárosházunk boltjából.
A gyümölcsöket a szerencsések a saját kertjükből szüretelhetik le. Ha nincs kert, akkor irány a piac, de gazdaságosabb megoldás, ha szedd magad akciók keretében, magunk látogatunk el egy közeli kertbe és ott annyi és olyan gyümölcsöt, zöldséget szedünk le, ami nekünk tetszik.
Kellenek még jó üvegek, amiből bőséges a választék boltunkban, az egészen kicsi üvegektől az óriás üvegekig, mindenfélét találhattok. A hagyományos tetős üvegek mellett vannak csatos üvegeink is, különféle méretben.
Lekvár főzéshez ajánljuk még természetes zselésítőnket, a pektint, valamint a lekvárok, szörpök betöltéséhez egy jó tölcsérre is szükség lehet.
Diétás lekvárok főzéséhez cukor helyett használjunk sztíviát, mely édessé teszi az ízeket, de kalóriamentes és cukorbetegek is fogyaszthatják (ha többet szeretnék befőzni, van nagyobb adagos sztívia is, és xilit, azaz nyírfacukor is kapható).
Fűszerek is kaphatók nálunk: a levendulavirág az eperdzsemhez, körtéhez, a fahéj például szilvához nagyon jó.
És persze pár recept is kell, hogy igazán ízletes dzsem kerüljön az üvegekbe. A következőkből kedvetekre válogathattok:
– Savanyított tavaszi zöldségek
– Keverj bodzavirágszörpöt!
– Bodzás eperlekvár
– Még több szörp
– Fahéjas szilvadzsem
– Pikáns cukkíni savanyúság
– Rozmaringos meggychutney
– Marcipános baracklekvár
A befőzést miért kellene egyedül csinálnunk? Megpucolni azt a sok gyümölcsöt, cipelni a lábosokat, kivárni, amíg megfő a lekvár? Sokkal izgalmasabb, ha közben a barátainkkal lehetünk, gyorsabban megy a munka és bulizni is lehet. Rendezzünk lekvárfőző partit!