LEGÚJABB CIKKEK


KALDENEKER VILÁGA

Mirabella: mostohagyümölcs lekvárnak, kompótnak, pálinkának

Úton-útfélen találkozhatunk sárgás, pirosas termésével. Szinte kínálja magát érett egészséges gyümölcseivel, de valahogyan mostohaként kezeljük.

Amikor a pulyka a főszereplő

A hálaadás (thanksgiving) észak-amerikai ünnep. A hagyományok szerint az őszi betakarítások után adnak hálát a termésért.  Az Amerikai Egyesült Államokban, ahol az egyik legfontosabb ünnepnek számít, november hónap negyedik csütörtökjén, Kanadában pedig október második hétfőjén tartják. Ilyenkor összejönnek, mindenki hazarepül a világ minden tájáról, és roskadásig megterített asztal körül ünnepelnek a családok. A főszereplő a […]

Káposztás fogások

A káposztafélék kifejezetten téli zöldségek, gyakrabban kerül terítékre a kel-, a fejes káposzta, a kelbimbó és a savanyított káposztás ételek is. Összeállításunkban a kedvenc receptjeinket válogattuk össze, szemezgessetek közülük.


A gyógyító medvehagyma

A medvehagyma levelét sok évszázada hasznosítja az ember. Levest, salátát lehet belőle készíteni, de fel lehet használni a legkülönbözőbb ételek ízesítésére, díszítésére.

Kezdd a napot banánnal!

Már kopogtat az ajtón a tavasz, nemsokára előkerülhetnek a lengébb ruhák. Szeretnél megszabadulni pár az ünnepek alatt felszaladt kilótól? Próbáld ki a Japánban nagy népszerűségnek örvendő banános diétát.

Karácsonyi vacsora – vega változat

Se hús, se hal? Nem gond, a karácsonyestének akkor sem kell ízek nélkül eltelnie. Az éttermi vega kínálat felejtős, helyette főzzünk izgalmas fogásokat mandarinnal, céklával vagy éppen friss kecsketúróval. A desszert természetesen mákos, de nem bejgli, hanem egy gyorsan elkészülő sütemény meggyel, mézzel. Jó étvágyat hozzá!

Narancsok a konyhában

Narancsoknak többféle változatát használjuk a konyhában, mindegyiket fajtájától függően másként. Van köztük keserű, szaftos és édesebb. Narancsmustra következik.

Kabakos haverunk a cukkíni

Semleges íze miatt jól kijön mindenféle fűszerekkel – só, bors, oregánó, kakukkfű, bazsalikom, szerecsendió -, más zöldségekkel, sajttal, halakkal, húsos töltelékkel. De lecsóba is való, vagy nyári zöldséglevesbe, főzeléknek, savanyúságnak és sütibe is jó, és még lekvárt is főzhetünk belőle. Csak a fantáziánk szab határt.

Különleges húsvéti fogások

A hétvégi tavaszi ünnepre valami különlegességgel is készülhetünk a klasszikus sonka-tojás megoldáson felül. Ha vendégek jönnek, sikert arathatunk a cserépben megsütött kenyeres sonkával. Aki nem szereti a sonkát, annak készítsük el a tavaszias grillezett csirkemellet sült retekkel. És a desszertről se feledkezzünk meg: egyszerűen elkészíthető krémes muffint ajánlunk, melyet zselétojásokkal díszítünk.

Képgalériáimért látogassatok el a Flick fotóalbumomba:

https://www.flickr.com/photos/kaldeneker/albums/

SPILGERY Talk – Kaldeneker György – Ízekbe zárja a boldogságát

“Én egyszerű gyerek vagyok, jól érzem magam bisztrókban.” – mondta Kaldeneker György, az országszerte ismert szakács, gasztroblogger. Főzött már diplomatáknak, egyetemi rektoroknak, az amerikai nagykövetnek, de még a Jordán hercegnek is. Györgyöt sokan a lekvárjairól ismerhetik, hisz már több mint 10 éve kaphatók a finomabbnál finomabb (figyelmességének köszönhetően, ezt már saját tapasztalatból állíthatom) lekvárjai. Az […]

Kedvenc barackos receptjeink

Beindult a barack szezon, a zamatos sárgabarack vagy más nevén kajszi és az őszibarack is kapható. A gyümölcs egészséges és rendkívül finom, melyből a lekvár mellett leves, fűszeres chutney, desszert is készülhet. Összeválogattuk nektek a kedvenc receptjeinket, próbáljátok ki őket.

Levendulatorta: illatos virágból mesés sütemény

Lepd meg vendégeidet friss levendulavirággal készült krémes tortával. Finom és emlékezetes sütemény.

Rebarbara-meggydzsem pici fahéj ízesítéssel

Spenótfélék családjába tartozó zöldség szárából készült, savanykás ízvilágú dzsem. Meggyel és fahéjjal turbóztam fel, finom lett.

A sok jó gyümölcstől lesz igazi a lekvár

“Befellegzett a szaliciles lekvároknak, jó minőségű gyümölccsel pofonegyszerű a befőzés anélkül is.” – egy korábbi portrét ajánlunk, amit jó újra olvasni, mert a befőzés iránti szenvedélyemről olvashattok benne.

Gyömbéres eperlekvár

Az eperlekvárt finom fűszerekkel tehetjük még különlegesebbé. Mi most gyömbérrel ízesítettük, de kipróbálhatjátok bazsalikommal, levendulával és marcipánnal is. A befőzéshez szükséges eszközöket megrendelhetitek hozzá a boltunkból.

Karácsonyi vacsora – hagyományos változat

Sok családban a hagyományos karácsonyi vacsora első és elengedhetetlen fogása a halászlé. Én pontyból készítem, sűrűn, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Második fogásnak rántott pontyrudacskákat ajánlok fokhagymás burgonyapürével és céklasalátával, a desszert pedig mákos stollen lesz. Jó étvágyat!

Tök jó dolgok

Ősszel mindenhol megjelennek a sütőtökök és halloween tökök. A sütőtökkel finom ételeket készíthetünk, október végén pedig töklámpásokkal és más tökös dolgokkal díszíthetjük fel az otthonunkat. Ehhez adunk néhány ötletet.

Rendezzünk lekvárfőző partit!

A befőzést miért kellene egyedül csinálnunk? Megpucolni azt a sok gyümölcsöt, cipelni a lábosokat, kivárni, amíg megfő a lekvár? Sokkal izgalmasabb, ha közben a barátainkkal lehetünk, gyorsabban megy a munka és bulizni is lehet. Lássuk, mi kell hozzá!

Induljon a nyár egy tihanyi bulival!

A Balaton északi partjának egyik legjobb piaca egész nyáron vár a tihanyi révnél. A június 6-7-i Nagy Nyári Szezonnyitó Hétvége @ Tihanyi PIAC placc rendezvényükön mi is ott leszünk a Lekvárosház standjával, ahol lehet kóstolni, lekvárokat, pektint vásárolni, és befőzéssel kapcsolatos receptekről beszélgetni.

Teával készült fogások

A teát nem csak iszogathatjuk, hanem sokféle étel készülhet vele, mert pácoláshoz, füstöléshez, húsételek mártásához is használhatjuk, és desszerteket is összeállíthatunk vele. A Dilmah szakácsai garnélával, pecsenyével kombinálják a teát. Végül egy különleges earl grey fagyi és egy koktél receptjét is elárulják a teakedvelőknek.

Finomságok foci VB-rajongóknak

A focivilágbajnokság ideje alatt a családi közös vacsorák helyett a tévé előtti csipegetés a gyakoribb. Összeállításunkban olyan fogásokkal kedveskedünk a drukkereknek, melyet előre el lehet készíteni, és a meccs előtt vagy a szünetben tálalni. Minegyikhez jól fog csúszni egy-két korsó sör!

Nyaralóhelyek tipikus ételei

Egy-egy külföldi nyaralás után roppant jó lenne, ha az adott országra jellemző kajákat itthon is el tudnánk készíteni. Nosztalgiázás és remek ötletek következnek.

Ismét vár a levendula fesztivál Tihanyban!

Június 20-21-én ismét találkozhatunk a csodaszép Tihanyban.  A kézműves, zenei és kirándulós programok mellett ellátogathattok a Tihanyi PIAC placcra, ahol megkóstolhatjátok a szegfűgombás újkrumplilevesünket frissen sült pogácsával.

Gyertek velünk idén is csipkebogyó piknikre!

Idén is megrendezik a nagy sikerű csipkebogyó pikniket, október 11-én, a Tihanyi Piac Placcon. Mi is ott leszünk. Készíteni fogunk csipkebogyó ketchupot és csipkebogyós körtelekvárt.

Gyertek velünk idén is a csányi dinnyefesztiválra!

Hétvégén – augusztus 1-jén és 2-án – a heves megyei Csányban rendeznek dinnyefesztivált. Dinnyekóstolással, dinnyefaragókkal és hagyományőrző programokkal várják a vendégeket. Mi is ott leszünk, a Lekvárosház standján sárgadinnyés baracklekvárt főzünk.

Gyertek velem a tihanyi levendulafesztiválra!

Június 16-22 között ismét találkozhatunk a festői Tihanyban. A kézműves, zenei és kirándulós programok mellett ellátogathattok a skanzenbe, ahol közösen főzünk levendulás lekvárt, kemencében sütünk finomságokat. A Lekvárosház sok meglepetéssel készül a tihanyi hétvégére. Kapcsolódó játékunkon is részt vehettek, ahol levendulás szakácskönyvet és lekvárt nyerhettek.

Gyertek velem pünkösdölni Zalakarosra!

A pünkösdi hétvégén három napos ünnep lesz, érdemes kirándulni, elutazni. Ajánlunk egy jó fürdőhelyet, ahol el lehet lazulni és izgalmas programokon is részt lehet venni. A gyógyvízéről híres zalakarosi Hotel Karos Spa-ban nem csak wellneszezni lehet, de én is ott leszek; a vendégekkel lekvárokat készítünk, kekszeket sütünk, lehet kóstolni, vásárolni, receptekről beszélgetni.


RECEPTEK TEMATIKUSAN

Kedvenc barackos receptjeink

Beindult a barack szezon, a zamatos sárgabarack vagy más nevén kajszi és az őszibarack is kapható. A gyümölcs egészséges és rendkívül finom, melyből a lekvár mellett leves, fűszeres chutney, desszert is készülhet. Összeválogattuk nektek a kedvenc receptjeinket, próbáljátok ki őket.

Rebarbara-meggydzsem pici fahéj ízesítéssel

Spenótfélék családjába tartozó zöldség szárából készült, savanykás ízvilágú dzsem. Meggyel és fahéjjal turbóztam fel, finom lett.

Gyömbéres eperlekvár

Az eperlekvárt finom fűszerekkel tehetjük még különlegesebbé. Mi most gyömbérrel ízesítettük, de kipróbálhatjátok bazsalikommal, levendulával és marcipánnal is. A befőzéshez szükséges eszközöket megrendelhetitek hozzá a boltunkból.


Levendulatorta: illatos virágból mesés sütemény

Lepd meg vendégeidet friss levendulavirággal készült krémes tortával. Finom és emlékezetes sütemény.

Csintalan palacsinta-nap!

Ahhoz, hogy húshagyó kedden meg tudjátok ünnepelni a palacsinta napját, sütnötök kell belőle jó párat. Érdemes a Lekvárosház oldalát is követni, mert különleges akciókkal várunk benneteket.

Szalagos fánkot sütöttem

Nincsen farsang fánk nélkül! Az igazi szalagos fánk frissen a legfinomabb, baracklekvárral, porcukorral meghintve. Egyik hideg nap nekiláttam és bedagasztottam egy adag fánktésztát. Szépen megkelt és ez sült ki belőle.

Banánsütemény

Ezt a receptet már több mint 24 éve használom. A kanadai nagykövet feleségétől tanultam. Nagyon jól felhasználható hozzá a túlérett, már senkinek sem tetsző banán. Kevertem a tésztába megmaradt bonbonokat, de mehet bele maradék csoki, mikulás vagy csokinyuszi is. Gluténmentes lisztkeverékkel készítettem, így a diétázók is fogyaszthatják.

Diós mézes sütemény: a majdnem mézeskalács

Egy mézzel készült, finom és egészséges diós sütemény receptjét mutatom meg. Díszítsd kedved szerint!

Mogyoróvajas keksz

Egy igazán omlós és finom keksz elkészítését mutatjuk be nektek. Édes és mogyorós is, igazi nassolnivaló. Színes szalagokkal átkötött üvegekbe téve ajándékozhatjuk.

Bögrében készült pár perces reggelik

A reggeli fontos dolog, nem érdemes kihagyni. Sokszor azonban kevés rá az időnk, ezért marad a müzli vagy a hideg felvágottas kenyér, meg egy kávé vagy tea. Ugye Te is vágynál valami finomabbra? Ma már majdnem minden háztartásban vannak mikróba betehető edények, így bögrék is, amiben percek alatt elkészülnek a következő sós és édes finomságok.

Padlizsán és juhsajt olajos páclében

A faszénen megsütött padlizsán átveszi a szén füstös ízét. Ha módotokban áll, készítsétek el parázson. Az elkészített olajos-sajtos finomság hűtőben egy hétig eltartható.

Variációk töltött tojásra

Húsvétkor a főfogás a sonka, a torma, több helyen kolbász is, és a főtt tojás. De hogyan tálaljuk, hogy olyan finom legyen, hogy jövőre is erre járjanak a locsolók? Kínáljunk töltött tojásokat! Készíthetünk citromkrémes-kapribogyósat, garnélásat vagy sonkásat, de még céklakrémeset is.  Az igazán ínyenceknek bemutatunk egy pikáns pácolt tojást is.

Medvehagymás kecskesajtpástétom

A divatos medvehagyma és finom lágy kecskesajt segítségével remek előételt tudunk varázsolni asztalunkra. Tálaljuk friss salátával, adjunk mellé frissen kisült kenyeret és paprikakompótot.

Bemutatkoznak az olasz sajtok

A sajtok régóta fontos szerepet töltenek be az olaszok életében, és ételeikben. Most néhány jellegzetes sajt mutatkozik be.

Cukkinis-paradicsomos pite

Igazi könnyű nyári előétel, egy-egy maréknyi ropogós és friss salátával. Akár vacsorára is húsmentes napokra.

Spárgázzunk!

Beindult a spárgaszezon! Érdemes jól bevásárolni a zöld vagy fehér spárgasípokból. Nemcsak finom, de nagyon egészséges koratavaszi csemege.

Húsvéti ételek itthonról és külföldről

A húsvéti locsoló várásnak az egyik legfontosabb kelléke a sok finom falat. Itthon sonkát, tojást és kalácsot készítünk. Körbenéztünk távolabbi konyhák húsvéti kínálataiból is.

Tormás csirkepecsenye

Tavaszias ízek a tányéron. A torma pikáns íze jól harmonizál ebben a fogásban az alma édes-savanykás ízével és a friss ropogós retekkel.

Falatnyi Húsvét

A Húsvét a második legnagyobb ünnepünk. Sonka, tojás, torma, bárány, foszlós kalács kerül az ünnepi asztalra. Húsvét hétfőjén viszont a lányoknak kell kitenni magukért. Mivel is kínáljuk meg a locsoló legényeket? Van néhány ötletünk, hogy a gyomor se korogjon.

Svéd karácsonyi sült sonka

Az IKEA-ban mindig kipróbálhatunk valami különlegeset. Bátran keverjük a sós és édes ízeket, és aztán megnyalhatjuk mind a tíz ujjunkat. Ünnepekkor van a svéd asztalon a sült sonka, amit most elkészítünk, sült almával, fűszeres sütőtökkel tálaljuk.

Ünnepi fogás a libamáj pástétom

Nagyon finom ez a májpástétom, igazi ünnepi ínyencség. Elkészíthetjük hízott kacsamájból is, különleges alkalmakra ajánlott fogás, az alapanyag borsos ára miatt.

Sütőtökös focaccia

A tetejére tehetünk vékony szelet gorgonzola vagy más lágyabb penészes sajtot. Készülhet hagymás vagy paradicsomos változatban is.

Süssünk svéd ropogós kenyeret!

Egészséges, magvakkal dúsított kenyeret ajánlunk, mely az egész család tetszését elnyeri. A ropogós falatokat jól lehet csomagolni uzsonnához, tízóraihoz. Vendégváró büféhez is kiváló választás.

Paradicsomos-mozzarellás kenyértekercs

Igazi nyáridéző kenyérkülönlegesség. Én egy grillvacsorára készítettem még a hőségben. Érdemes elkészíteni most, jólesik falatozása közben a meleg nyári napokra gondolni.

Kapros-mákos szódakenyér

Egy különleges kenyérféle, a kapros-mákos szódakenyér receptjét ismertetem.

Aszalt paradicsomos kenyértekercs

Mit kezdhetünk pár darab napon szárított mézédes paradicsommal, kevéske liszttel és jófajta olasz olívaolajjal? Most jól megmutatom nektek, hogyan kell kenyértekercset készíteni.

Sütőtökös kenyér: őszies csemege

Egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető, különleges sütőtökös kenyérféle receptjét ismertetem.

Fekete cseresznye szalsza

A gyümölcsös szalszák forróbb vidékekről származnak, jellemzőjük, hogy a szaftos édes gyümölcsök íze harmonizál bennük az aromás fűszerekkel. A szalszák kiemelik a pecsenyék ízét, izgalmas kísérők és egyben színpompás fogások. Próbáljuk ki a cseresznyés változatot.

Párolt mángold levelek

A mángold nálunk kevésbé ismert, mint a déli országokban, pedig nagyon finom. Az íze a spenóthoz hasonló, de annál erőteljesebb. A levelekből főzeléket, zöldköretet készíthetünk. Kiváló fogás nyári grillezett pecsenyék mellé.

Spenótos zöldborsópüré

Sokan kérdezik, mit kezdjenek a sok, nyáron lefagyasztott zöldborsóval. Én pürét készítettem belőle spenóttal, fokhagymával. A zsenge zöld püré sült kacsa, sült oldalas, grillezett halak vagy sajtok körete lehet.

Tárkonyos répapüré

A sárgarépa nemcsak a húslevesben nagyon finom. Könnyen elkészíthető köret is varázsolható belőle. Fincsi, én tanúsíthatom.

Szalonnás kelbimbó, a káposzta bimbós változata

A kelbimbót lehet szeretni és lehet nem szeretni. Én azok közé tartozom, akik nagyon kedvelik.

Rozmaringgal sütött sütőtök: egyszerű, mégis különleges köret

Egyszerű a dolgunk, ha a sütőtökdarabokból rozmaringgal sütött sütőtököt készítünk.

Csipkebogyós minesztrone leves

A sűrű melegítő levesek nagyon kedveltek az őszi-téli időszakban. Ez az olasz eredetű zöldséges leves a csipkebogyótól lesz nagyon különleges, de van benne bab, sütőtök és illatos fűszernövények is.

Halászlét a karácsonyi asztalra!

A hagyományos karácsonyi fogás elengedhetetlen levese a halászlé. Én pontyból készítem, sűrűn, ahogy a nagykönyvben meg van írva.

Csontleves daragaluskával

Régi klasszikus levest készítünk ma ebédre. Ki ne éhezne meg az illatozó levesben pihenő szép nagy galuskák láttán?

Paradicsomleves eperlevéllel

Nyáron sok paradicsom termett a szüleim kertjében. A felesleget befőztem bazsalikommal lének. Most elővettem és finom anyukám féle paradicsomlevest készítetem belőle, csipetnyi cukor.

Joghurtos céklaital mézzel

Egy mézzel készült, finom és egészséges céklás ital receptjét ismertetem.

Tavaszi újhagymaleves

Tálaljuk kis tálkákba, melléje sajtos pirítóst ropogtassunk.

Fetás avokádó saláta

Nyári sütögetős partik különleges fogása lehet ez a saláta. Nagyon egyszerű, csak pár hozzávaló kell hozzá, krémes, sós és pikáns ízek keverednek benne.

Indiai almás céklasaláta

Egészséges saláta pikáns indiai fűszerezéssel. Grillezett, sült húsok mellé köretnek ajánljuk, de vegán fogásnak is kitűnő indiai fűszeres lapos kenyérrel.

Könnyű nyári dinnyés ebéd

A következő salátát nagyon egyszerű összedobni, és akár dunsztos üvegben is bevihetjük a munkahelyünkre, ebédre. Ha otthon vendégeknek tálaljuk, akkor is jól mutat az üvegben. Néhány szelet pirított bagettel fogyasszuk.

Variációk majonézre

Unalmas a tartármártás? Kipróbálnál valami izgalmasabbat? Akkor ne félj mártásodat feldobni új ízesítőkkel, fűszerekkel! Adunk néhány szuper ötletet.

Narancssaláta, akár egy vitaminbomba

A magyar narancs szó az észak-olasz narancia  – sztenderd olasz arancia – közvetítésével a spanyol naranja szóból származik, a spanyolba pedig az arab nárandzs útján került, melynek végső forrása talán a szanszkrit (óind) náranga ’narancsfa’. Világos, ugye?

Tavaszi spenótos brokkolisaláta

Füstölt sajttal és dióval izgalmassá tett brokkolisaláta, ha új, különleges ízkombinációkra vágyunk.

Bloody Mary paradicsomos spagetti

Paradicsomos spagettinket most a kedvenc vodkás-zelleres paradicsomlekvárunkkal gazdagítjuk. Gyorsan elkészül és nagyon finom.

Sütőtökös-spenótos tészta

A sütőtökkel rendkívül sok finom dolgot készíthetünk. A levestől kezdve a lekvárig mindenfélét. Most egy tésztás változatot mutatunk be, finom fűszerekkel, kevés tejszínnel és spenóttal.

Spenótos-kecskesajtos tészta

Olaszos, szaftos, tejszínes, csupa izgalmas hozzávalóval. A széles metélt típusú tésztákon jól megtapad a mártás, ezért is szeretjük őket. Ha kipróbáljátok ezt a receptet, biztosan sokszor fog szepelni a menüben nálatok.

Svéd kék sajtos tészta

Néhány egyszerű hozzávaló, és mennyei tésztaétel készülhet belőle. Mediterrán ízeket csempészhetünk az asztalra, ha ezt a rozmaringos-paradicsomos-kék sajtos tésztát elkészítjük.

Sültparadicsom ropogós tésztán

Könnyű ebéd vagy nagyszerű vendégváró harapnivaló.

Tormás palacsinta

Pillanatok alatt elkészíthető sós palacsinta, amivel felvillanyozhatod a reggelid. Krémsajt, túrós, zöldséges kence, amit rákenhetsz. Igazi különlegesség a reggeliző asztalon.

Csipkebogyós finomságok

Csupa csipkebogyós ételt mutatunk be. Készül csipkebogyós ketchup, és készítünk csipkebogyós lazacot wokban. A recepteket videón is megnézhetitek.

Egy tálból cseresznyéztünk

Egy korábbi tévéműsorban cseresznyés ételeket készítettünk. Most visszanézhetitek, miként készült a cseresznyés pite, a mandulás cseresznye chutney.

Édes pesztó citromfűből

Citromfűből és marcipánból készítettünk édes pesztót eperhez. Ajánjuk még fagyihoz, desszertekhez, süteményekhez, gyümölcssalátához is. Annyira finom, hogy mindjárt két adagot érdemes készíteni belőle.

Tormás almalekvár

Ismét együtt főztünk a NOl TV-vel, most éppen tormás almalekvárt. A pikáns lekvár húsokhoz, kolbászhoz, fasírthoz, sonkához, sült oldalashoz és lazachoz is nagyon jól passzol. Nem csak nyáron lehet lekvárt készíteni, mert van néhány hozzávaló, amiből akár télen, tavasszal is főzhetünk. Nézzétek meg friss videónkat, hogy hogyan készült.

Jön a tatár, lazactatár! – videórecept

Kivégeztem egy lazacot, és mesés ételt faragtam belőle. Különleges, nyers lazacból készül a tatárcsemege.

Mozzarellás spenótsaláta, diétázóknak is

A fogyni vágyók is bátran falatozhatnak ebből a vitamindús, ízletes salátából. Nemcsak finom, hanem egészséges és kevés benne a kalória is.

Kaldeneker Lekvárosház - Az üvegbe zárt boldogság